Обратно към пълната версия на статията »

Министър Захариева се срещна с посланика на Холандия у нас. Обсъдиха работата по Правосъдното табло

Министър Захариева се срещна с посланика на Холандия у нас. Обсъдиха работата по Правосъдното табло
Източник: technews.bg
A A+ A++ A

Проектът "Правосъдно табло" е иновативен за България и залага на експерименталните методи в правосъдната система. Той се изпълнява съвместно с Хагския институт по иновации в правото, който работи в сферата на върховенството на закона с изцяло иновативни методи и подходи. "Правосъдно табло" се прилага за първи път в България като страна членка на ЕС, а основният инициатор е Министерството на външните работи на кралството, откъдето идва и финансирането на проекта.

Посланикът на Кралство Нидерландия (Холандия, бел.а), негово превъзходистелство Том ван Оосхот, поздрави Българския институт за правни инициативи (Bili) и неговия партньор Hill inovating justice за съвместната работата по осъществяването на проекта. "Министерството на външните работи на Холандия с радост финансира този проект. Особено радостни сме на вниманието, което министър Захариева ни отдели", каза Оосхот. Посланикът коментира, че "Правосъдно табло" е подход към съдебната реформа от различен ъгъл. Основната идея на проекта е да се обърне внимание на нуждите на гражданите и тяхното взаимодействие със съдебната система.

Ван Оосхот подчерта, че Холандия винаги е имала критично отношение към върховенството на закона, но не само в кралството, а и в останалите страни членки на ЕС. "Имали сме множество двустранни проекти с Българи. Напоследък се стараем да даден своя принос в наказателната политика. В тази връзка предложихме експертиза за управлението на затворите тук", допълни Оосхот. Посланикът каза още, че приносът на Холандия към Експертната комисия на ЕК е много голям.

 

 

Посланика коментира още, че проектът "Правосъдно табло" е различен по своята функция от други иновативни проекти, които са в процес на разработване. Платформата (Justice box, бел.а.) се опитва да изчисли от какво гражданите във взаимодействието си със съдебната система са най-раздразнени и отблъснати. "Понякога тези раздразнения и причините за обезсърчаването могат да бъдат адресирани по много по-лесен начин, отколкото да се прави цялостна реформа на системата", каза той. Ван Оосхот добави, че с инициативата за таблото се създава и обществена подкрепа за реформа в системата. Според посланика е важно да се види къде гражданите се чувстват най-ощетени от съдебната практика.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева подкрепи думите на Ван Оосхот и добави, че когато фокусът пада върху реформата и съдебната система в лицето на Висшия съдебен съвет (ВСС), не се обръща внимание на потребителите на този вид услуги. "Пропускаме неща, които най-много интересуват хората. От проекта се вижда, че когато се прави реформа, върховенството на закона не обръща внимание на важни за гражданите неща", каза Захариева. Министърът коментира, че данните от "Правосъдното табло" показват как хората контактуват с държавната и общинска администрации за решаване на правните казуси и каква представа се изгражда за съдебната система като цяло.

Захариева каза още, че Министерство на правосъдието (МП) на РБ работи по проблемите, свързани със семейния кодекс, където най-често достъпът до върховенството на закона е ограничен. "От проекта се вижда и къде в Закона за управление за пътищата системата куца, и къде хората искат да видят по-добра администрация и регулация", допълни тя. Министърът коментира, че холандското правителство е едно от малкото в ЕС, което е чувствително към законодателството и следи за неговото изпълнение. Захариева подчерта, че проектите, по които България си партнира с кралството, са много и дават практични насоки за реформи в нашата съдебна система. Но по нейни думи има какво още да се желае от Наказателния кодекс в страна ни.

За "Правосъдно табло" Захариева коментира, че се обмислят вариантите за неговото по-нататъшно финансиране. "Чрез иновационния подход в България може да покажем не само на нашите граждани, но и да дадем добър пример на редица европейски държави. Надявам се това табло да се превърне в източник на информация за министрите и ВСС, които осъществяват реформите", допълни тя. България дава негативни примери по отношение на върховенството на закона и съдебната реформа, а с иновационните подходи, какъвто е "Правосъдно табло", може да бъде даден положителен пример в рамктие на ЕС, каза още Захариева.

 

 

От Bili и Hill коментираха, че версията на таблото е прототип, но въпреки това тя дава добри резултати. Платформата успява да открие "слепите точки" между гражданите и институциите в юридическите казуси. "Имахме доста сериозни предизвикателства в рамките на тази година, но смятам, че като демо версия, проектът дава една изключително интересна и шарена картина. Показва как хората говорят за своите проблеми, как ги разбират и търсят решения, къде успяват и къде не", коментират експертите. От Българския институт за правни инициатива казаха още, че голяма част от гражданите нямат директна връзка с правосъдната система. По данни на Bili над 90% от проблемите, които гражданите имат, се извън съдилищата.

"Най-често срещаният проблем е от потребителско естество. След него са проблемите, свързани с трудовото право. Повечето пълнолетни граждани имат нужда от закрила от закона и институциите, но само малка част от тези проблеми отиват на съд. Съдебната статистика показва, че над 95% от споровете не присъстват в съда, но това не означава, че хората нямат нужда от правосъдие", коментират от института. Идеята на таблото е не само да покаже конфликтните точки, а и да намери начините за тяхното разрешаване. За тази цел от Bili и Hill разчитат на данни от административните органи за сравняване на информацията.

От института казаха още, че най-иновативното в подхода на табото е диретното взимане на данни от социалните мрежи. По този начин се налива голямо количество информация в системата на платформата, която се обработва със специализиран софтуер. "Нашата амбиция е да видим какви са основните потоци на разговор в сферите, където могат да възникнат правни спорове. Идеята е да обхванем проблемите на гражданите във всеки един момент, да изчислим какви са тенденциите чрез нашите алгоритми", допълниха експертите.

Системата обхваща информация с метода на търсене по ключови думи. Основната цел е да се проследи каква информация в областите на законодателството циркулира в социалните мрежи. Овалдяването на такива инструменти ще даде възможност на България да покаже една добра практика и Правосъдното табло да се разпространи и в другите програми. Защо не в един момент да имаме общ европейски Justice box за сътрудничество, коментират от института.

В "Правосъдно табло" е ясно изразена позицията на гражданина, който е повече потребител на правосъдие, отколкото на субект. В тази връзка от Bili коментираха, че се наблюдават няколко инициативи за измерването на демокрацията, на върховенството на закона и на основните права на човека в резултат на холандското председателство в Съвета на ЕС. "Наскоро беше гласувана резолюция, която настоява за това до септември 2017 г. да се създаде механизъм, който да изпълни член 7 от Лисабонския договор със съдържание. Едно от нещата, които българската правосъдна система може да даде е подобен поглед от гледна точка на потребителие, за това как достъпът до правосъдие се обсъжда от хората и се гледа на него от тях".

От Hill дадоха пример с това, че в Холандия е създадена онлайн платформа съвместно с Националния борд за правна помощ в страната, която има за цел да разрешава правни проблеми между гражданите с изчисляване на "най-приятелския" начин за намиране на решение на проблема. "Това, което забелязваме, е че над 80% от хроата постигат резултат без взаимодейстието на юрист. В много голяма част от случаите самите участници в комуникацията подпомагат двете страни за постигане на съгласие. Когато те не успеят се включва медиатор, когато медиаторът не успее, се включват юристи".

 

#ЕС #Холандия #ЕК #Екатерина Захариева #ВСС #МП #Лисабонския договор