Обратно към пълната версия на статията »

Румъния отрече да има спорове с България

Румъния отрече да има спорове с България
Няма спорни въпроси тук или въпроси, които по някакъв начин да разделят двете страни. Напротив, има сътрудничество, подчерта Андрей Марга. Снимка: napocanews.ro
A A+ A++ A

Между България и Румъния няма спорни въпроси, които да разделят двете страни, заяви външният министър на Румъния Андрей Марга.

„Няма спорни въпроси тук или въпроси, които по някакъв начин да разделят двете страни. Напротив, има сътрудничество“, подчерта Андрей Марга в отговор на въпрос дали съществуват нерешени въпроси със съседни страни.

Той обяви, че скоро предстои посещение в София, при което ще бъде обсъдено сътрудничеството между двете държави, предава „Медиапул“, позовавайки се на агенция „Аджерпрес“.

Предишният външен министър на Румъния Кристиан Дяконеску каза през март, че „съществува спорна зона“ между Румъния и България по отношение на държавната граница в Черно море.

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района.

Румъния вече обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага, където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността.

Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела.

Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна. Официално Министерството на външните работи на България настоява въпросът да бъде решен с преговори.

В петък премиерът Бойко Борисов се срещна със своя румънски колега Виктор Понта в Букурещ преди началото на провеждащата се в столицата на Румъния международна конференция за бюджета на ЕС и отново не бе повдигнат публично въпросът с морската граница.

По време на разговора бяха обсъдени редица въпроси от общ интерес и значение като финализирането на подготовката за пускане в експлоатация на Дунав мост-2, както и присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Външният министър каза също, че в последните седмици явното противопоставяне на влизането на Румъния в Шенген е отслабнало и има по-голяма готовност от страна на различни европейски страни да забележат положителните резултати на Румъния в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

„Мога да ви кажа, че докладът, който ще бъде публикуван през юли, обещава да бъде по-положителен. Надяваме се да бъде достатъчно положителен, така че да се насочим през септември към по-благоприятно решение (за Шенген - бел. ред.) на Съвета по правосъдие и вътрешни работи“, заяви Андрей Марга.

Румънският външен министър Андрей Марга е част от новото румънско правителство на Социал-либералния съюз с премиер Виктор Понта, което встъпи в длъжност в началото на месец май.

Андрей Марга наскоро си спечели много критики, след като стана единственият румънски политик, който публично изрази надежда за подобряване на отношенията между Румъния и Русия и оцени новия президент Владимир Путин като много компетентен политик.

Той каза още, че отношенията с Унгария се развиват нормално въпреки „дискусиите, които се състояха във връзка с препогребването на една личност от режима на фашисткото правителство на Салаши“.

Румъния и Унгария си размениха остри реплики, след като Румъния забрани церемонията по пренасяне на урната с праха на унгарския писател и политик Йожеф Ниро с мотива, че е бил сътрудник на фашисткия режим в Унгария.

Във връзка с предложението му за ревитализиране на отношенията с Русия Андрей Марга заяви, че икономическото сътрудничество и използването от страна на Румъния на огромния руски пазар би било ползотворно и за двете страни, и изрази увереност, че след встъпването в длъжност на правителството на Дмитрий Медведев дипломатическият и политическият диалог ще бъдат възобновени.

По отношение на отбраната Андрей Марга добави, че Румъния ще продължи да полага усилия да убеди Русия, че противоракетният щит не е насочен по никакъв начин срещу нея.

На въпрос дали съществува обща позиция и консенсус между него и президента Траян Бъсеску по отношение на стратегиите на външната политика на Румъния през 2012 г., Андрей Марга подчерта, че „в международен план Румъния трябва да има само един глас, а не много гласове“, като добави, че е нормално да съществуват дискусии във вътрешен план до постигането на такава обща позиция.

#Дунав мост-2 #Шенген #Черно море #Кристиан Дяконеску #Андрей Марга #Румъния #България