Обратно към пълната версия на статията »

АФП: Доналд Тръмп - енергичен, нахакан, неотстъпчив

АФП: Доналд Тръмп - енергичен, нахакан, неотстъпчив
Източник: Нова Визия
A A+ A++ A

 

Емоционален, краен и неизпробван в политиката, Доналд Тръмп изглежда не отговаря на профила за кандидата на най-влиятелния пост в света, предаде БГНЕС.

Но с безграничната си енергия и раздуто его, милиардерът републиканец не оправда прогнозите и доказа в надпреварата за Белия дом, че е костелив противник на много по-обиграната Хилари Клинтън в надпреварата за Белия дом.

Произнасяйки язвителни речи, които се заиграват с чувството за безизходица и несигурност на американците, 70-годишният магнат на недвижими имоти от Манхатън стана гласът на промяната за милиони от тях.

Той разтърси Републиканската партия, която още се мъчи да проумее кое привлича привържениците му – и е все така объркана как или дали да танцува с Торнадото Тръмп.

Преди да започне кампанията си през юни 2015 година, Тръмп беше известен главно с огромното си богатство; с луксозните си хотели, голф игрища и казина, носещи името му; с важните за таблоидите подробности около разводите му; и с това, че беше звездата домакин на телевизионното реалити "The Apprentice." („Стажантът”). Всичко това направи лицето му разпознаваемо в американските домове.

Но той показа също, че е страхотно политическо животно и неочакван популистки герой с посланието си „Да върнем величието на Америка”. Тръмп не се плаши да каже каквото и да е. Удря опонентите си там, където ще ги заболи.

Заклеймява „нагласената” система, осъжда политическите фигури като „корумпирани” и казва, че „медиите тровят умовете на американските гласоподаватели”.

Предлага прости решения за най-сложните проблеми – казва, че ще изгради стена по границата с Мексико, която мексиканците ще платят, за да спре нелегалната имиграция. Зарича се да изгони 11-те милиона имигранти, за които се смята, че живеят в Америка без документи. Настоява, че може да открие отново работни места като предоговори международни търговски договори.

За да предотврати атентати, казва, че ще забрани влизането в САЩ на имигранти от страни „с доказани терористични действия”, след като първоначално обяви, че ще забрани достъпа на всички мюсюлмани.

Тръмп е нахален, обаятелен, рязък и понякога смешен. Дори и да си противоречи и да не е напълно наясно с всеки политически въпрос, както демонстрира по време на трите дебата, привържениците му искат да вярват в него.

В техните очи Тръмп, който досега е похарчил собствени 56 милиона долара в кампанията, изглежда напълно неопетнен, особено в сравнение с Клинтън, чиито тесни връзки с Уолстрийт й навлякоха омразата им. Тръмп я нарича „мошеничката Хилари”.

През кампанията си Тръмп обиждаше жените, мюсюлманите и латиносите, като същевременно отчуждаваше чернокожите гласоподаватели. Винаги провокативен, той дори отказа да каже дали ще признае резултатите от президентските избори на 8 ноември - независимо какви са.

Живее в нещо, което за мнозина е мечта, води луксозен живот с бляскаво семейство; 46-годишната му съпруга Мелания, която е бивша манекенка, отглежда 10-годишния им син Барън далеч от светлините на прожекторите.

Пълнолетните му деца Иванка, Дон младши, Ерик и Тифани активно участват в кампанията му. Тръмп живее в приказен триетажен мезонет – истински мини Версай, на върха на Тръмп тауър (Кулата Тръмп) в Ню Йорк, и пътува с частния си позлатен Боинг 757, който е част от фона по време на предизборните му прояви по летищата из цялата страна.

Негова запазена марка са изтънялата му непокорна руса коса и безупречни костюми, с които едновременно очарова и ужасява. Той лъже толкова много и по толкова много въпроси, че хората, които следят за достоверността, се затрудняват да регистрират новопоявилите се негови твърдения.

Когато повече от 10 жени обявиха през октомври, че ще го обвинят, че насила ги е целувал или ги е опипвал, той на свой ред ги обвини в лъжа и заплаши да ги съди. Тръмп не е точно идеолог. Той беше демократ до 1987 година, после републиканец до 1999 година, после член на Реформистката партия до 2001 година, после демократ за осем години, преди накрая да стане отново републиканец.

Роден в Ню Йорк, той е четвърто от петте деца на предприемач. Има толкова експлозивен нрав на 13-годишна възраст, че родителите му го изпращат във военно училище с надежда, че строгата дисциплина там ще го успокои. След като учи икономика в колеж, включва се в семейния бизнес. Баща му помага с това, което Тръмп нарича „малък заем от милион долара”.

Младият Тръмп поема контрола върху семейния бизнес през 1971 година. Но докато баща му е строил апартаменти за нюйоркчани от средната класа, Доналд предпочита да издига луксозни хотели небостъргачи, блестящи казина и изпипани до последния детайл голф игрища от Манхатън до Мумбай. Тръмп е почитател на борбата, а до 2015 година е съсобственик за конкурсите Мис Вселена и Мис САЩ. От 2004 до 2015 година е домакин на телевизионното шоу „Стажантът”.

През кариерата си Тръмп е завеждал дела или е бил ответник в десетки граждански дела, свързани с бизнес начинанията му. Той отказа да даде публичност на данъчните си декларации – противопоставяйки се на дълголетната традиция, спазвана от кандидатите за Белия дом, и с половин уста призна, че не е плащал федерални данъци от години, след като през 1995 година обявява огромна загуба от 916 милиона долара.

Тръмп казва, че има „изключителни” планове за първите си 100 дни като президент. Планове, които според него, ще предизвикат рязка промяна и ще стимулират растежа.

Малцина вярват в това. Защото кандидат президентът Тръмп показа, че той е най-големият враг на самия себе си, който редовно си причинява щети със сензационни декларации или среднощни текстове в „Туитър”, които изглеждат удивително детински… за човек, който се стреми към президентския пост. 

#Доналд Тръмп #Републиканската партия #Америка #САЩ #Мелания #Иванка #Тифани