Обратно към пълната версия на статията »

Цената на петрола в ОПЕК тръгна надолу

Цената на петрола в ОПЕК тръгна надолу
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 44,53 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел. В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 45,83 долара, предаде БГНЕС.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), Минас (Индонезия), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

#ОПЕК #петрол