Обратно към пълната версия на статията »

Борисов продаде на Ирак оръжие за 150 млн. лв

Борисов продаде на Ирак оръжие за 150 млн. лв
Премиерът съобщи, че пред завършване е и сделка за 36 млн. евро за специализирана техника на „Кинтекс България" за Алжир. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов договори по време на Десетата международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2012" сделка за 500 броя бронирани машини МТЛБ за Ирак.

Това стана в присъствието и на изпълняващия длъжността министър на отбраната на Ирак д-р Садун ал Дулайми, предаде БТА.

След като откри изложбата, Борисов уточни, че всяка машина е на стойност 300 000 лева и определи сделката като много добра. Машините са производство на „ТЕРЕМ"-Търговище и в скоро време една ще бъде изпратена за изпитания и тестове на полигон в Ирак.

Премиерът съобщи, че пред завършване е и сделка за 36 млн. евро за специализирана техника на „Кинтекс България" за Алжир.

До края на деня очакваме да се договори още една продажба за 55 млн. лева, допълни Борисов.

Той предложи на заместник-началника на Главното управление на Китайската армия генерал-лейтенант Лио Шънг китайците да купят боеприпаси за близко разстояние. Борисов се пошегува, че е достатъчно да бъде купен по един патрон за всеки китайски войник.

Министър-председателят призова всички държави-участнички да купят българско оръжие, което, по думите му, е без рекламации през всичките години.

Той заяви още, че целта на правителството е чрез този и други подобни форуми да бъде подпомогнат българският военнопромишлен комплекс и поздрави министъра на отбраната Аню Ангелов за добрата организация на изложението.

Българските Военновъздушни сили (ВВС) участват в Международното изложение с три вертолета „Кугар", съобщи командващият генерал-майор Константин Попов. Той уточни, че едната машина ще бъде на статичен показ, а с другите две ще се включат в демонстрациите на 1 и 2 юни, когато „Хемус 2012" приключва.

„Заедно с колегите от МВР, Военна полиция, Сухопътни войски, Военномедицинска академия ще покажем задачи, свързани с обезвреждане на терористични групи и оказване на помощ на попаднали в беда", обясни ген. Попов.

Малко преди Бойко Борисов да открие изложението в Пловдив, Министерският съвет прие Стратегия за развитие на българската отбранително-технологична индустриална база.

Основната цел е „създаване на условия за развитие на високотехнологична и конкурентоспособна отбранителна индустрия, която успешно да се интегрира в европейската отбранителна технологично-индустриална база", съобщиха от пресслужбата на правителството.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Ирак #Аню Ангелов #министър на отбраната #Хемус 2012 #оръжие #Алжир #Военновъздушни сили #ВВС #вертолет #генерал-майор Константин Попов #МВР #Военна полиция #Сухопътни войски #Военномедицинска академия #Пловдив #Министерският съвет