Обратно към пълната версия на статията »

Постижения и реализации в "Образование за успешна кариера"

Постижения и реализации в "Образование за успешна кариера"
Източник: economy.bg
A A+ A++ A

Консултантска фирма Edlanta, Тук-Тами Uspelite.bg поставят началото на Изложение „Европейско образование 2016“ в София с открита изложба пред Народния театър „Иван Вазов“ от 5-ти до 19-ти октомври. Надсловът на събитието е „Образование за успешна кариера“, в който организаторите влагат вижданията и целите си. „Идеята е не да изтича потенциалът на България, а да имат възможност младите да отидат в чужбина и да почерпят от положителния опит. И вече с този опит да допринесат за развитието на България“, коментира маркетинг мениджъра на Edlanta Емил Петков в интервю за Novinite.bg.

Като консултантска фирма Edlatna дава основните насоки в избора на кандидат-студентите за университет и специалност в чужбина. Особено внимание се обръща на  „попрището“, в което младите биха могли да се развият най-добре. „Ние правим подробен план, интервю, разпитваме какви са нагласите. В училище никой не се занимава с децата да ги насочи в избора“, каза Петков. Според него немалка част от консултиращите се във фирмата не са сигурни в своите желание. Това е и едно от основанията да бъде реализирана изложбата.

По думите на Петков, обединените усилията на Edlanta и Тук-Там са направили възможно откриването на „Образование за успешна кариера“. Мениджърът коментира, че изложбата ще бъде показана за трети път, но организаторите планират да я поставят още на столичното Летище София, във Варна, Бургас и Пловдив. „За първи път беше показана на форума „Кариера в България. Защо не?“ миналия месец. След това в Бета хаус и сега пред Народния театър, където ще има най-голяма публичност. Тя не е пряко зависима от изложението, но я използваме, за да го открием“, каза още той.

Акцентът в изложбата са 30-те пана, които ще покажат подбраните истории на 30 млади българи, завършили водещи университети в света като Кембридж, Сорбоната и други. Представен е снимков материал на участниците, както и техните лични истории, описание за това от къде са, какво са учили и с какво се занимават в момента. „Всеки, който иска може да я разгледа. Тя  е навън през цялото време, няма някакъв час  за откриване или закриване“, приветства Петков. Той допълни, че Edlanta предлага възможност за личен контакт на тези, които искат да се свържат с показаните в изложбата лица.

Мениджърът коментира, че е възможно някои от участниците в изложбата да присъстват на изложението в „Хилтън“ (8-9.10) като ментори, но официална програма с тях не е предвидена. Петков каза също, че на „Европейско образование 2016“ ще бъдат представени 45 европейски университета, както и презентации с информация за специалностите, финансирането и как се пише успешно мотивационно писмо. „Най-големият интерес към момента е към университети във Великобриатиния, тъй като от там има най-голямо разнообразие от програми. За Германия също е доста силно търсенето“, допълни той.

Петков коментира, че за първи път на изложение в България ще участва Юниверсити оф Шефилд, който е член на престижното сдружение на водещите изследователски университети във Великобритания Russell Group.Мениджърът допълни, че университетът е в топкасациите за архитектура, строително инженерство, медии и комуникации и политика.

За образованието във Великобритания Петков коментира, че за момента не се наблюдава съществена промяна по повод излизането на страната от ЕС. Той каза още, че не се знае с точност кога Англия ще напусне ЕС заради Brexit и дали това действително ще се случи. „Това, което касае студентите, е те дали ще могат да използват студентски заем. Има официално уверение, че тези, които кандидатстват тази година, ще получат пълния размер на заема“. Мениджърът допълни, че 2016 г. е първата година, в която студентите, които искат да запишат магистратура във Великобритания, могат да се възползват от първите заеми, отпускани за магистърска степен.

Петков сподели, че възможностите пред студентите са много и примерите за това се виждат навсякъде. Той допълни, че не само показаните в изложбата лица са доволни от избора си да учат в чужбина. „Те са пример за това, че са се реализирали, че са се прибрали и правят нещо значимо. И тези, с които аз съм разговарял, на въпроса „Ако сега трябва да избираш преди пет години, би ли направил същото?“, всички отговарят еднозначно“, допълни той.

С думите на Петков е съгласна и Ваня Ушатова, чиято лична история ще бъде показана на едно от паната в изложбата „Образование за успешна кариера“. Тя сподели че е завършила бакалавър международна икономика и финанси в Тилбърк Юнивърсити в Холандия, след което е специализирала магистратура финанси в Есаде бизнес скул в Барселона, Испания. „Тук завърших Американския колеж в София и тръгнах с идеята, че ще замина да уча в чужбина“, сподели тя.

Ушатова каза още, че обучението в чужбина ѝ е дало възможност за едно по-добро и успешно образование, но винаги е била с нагласата, че ще се прибере в България. „Даде ми възможност да се запозная с много хора, да опозная различни култури, даде ми възможност да пътувам повече, даде ми международен опит“. Освен образование, Ваня е получила възможност да работи за консултантска компания. „Благодарение на тази работа аз обиколих много държави, бях на повечето места в Европа“, каза още тя.

Младата българка споделя, че опитът който е придобила зад граница ѝ е помогнал да бъде един от съоснователите на агенцията за подбор на персонал Bright Point. „Аз виждам изключително много плюсове от ученето в чужбина, не само откъм качеството на образованието, ами откъм едно такова цялостно израстване“, допълни тя. Въпреки, че съществува риск хората, които отиват да учат в чужбина да не се върнат в България, Ушатова препоръчва чуждестранното пред българското следване. Според нея по този начин се изгражда една допълнителна дисциплина, която прави човек по-сигурен и по-успешен, без значение в коя държава ще е професионалното му развитие.

Но в крайна сметка всичко е въпрос на лични качества, споделя тя. „Има много хора, които са завършили в България, които са много по-успешни от тези, които са завършили в чужбина. Това е въпрос на лични качества, мотивация и доколко човек е амбициран да се развива“.