Обратно към пълната версия на статията »

„Козлодуй“ ще субсидира до 2019 г. Последен транж за "Енергийна ефективност"

„Козлодуй“ ще субсидира до 2019 г. Последен транж за "Енергийна ефективност"
Източник: Novinite.bg
A A+ A++ A

Третият етап на програмата „Енергийна ефективност в дома“ официално стартира на 1-ви септември т. г. Тогава се даде началото на новия транж по кредитната линия за енергийна ефективност на Международния фонд (МФ) „Козлодуй“. Инициатор е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в съдействие с Министерството на енергетиката (МЕ) на Р. Б. Очакванията са до края на 2019 г. да бъдат оползотворени начислените европари, както и да се постигне по-висок клас енергийна ефективност в жилищните сгради. Младши експерт Здравка Пекова коментира за Novinite.bg, че новоотпуснатият ресурс ще бъде изцяло приложен. „Този ресурс, който е бил отпуснат за периода 2005 г. – 2011 г., до момента е изцяло изразходван. Говорим за 83 млн. евро, допълнени с 20 млн. евро, които са отпуснати от МФ „Козлодуй“, заяви експертът.

По думите на Пекова през 2005 г. Европейската банка (ЕБ) задейства механизъм, който е насочен изцяло в подкрепа на българския гражданин. „Целта беше да се концентрират усилията в енергийната ефективност, конкретно за жилища и стари сгради в България. Банката разработи механизма, по който да бъдат отпускани средствата чрез българските банки“. МФ „Козлодуй“ осигурява допълнителния финансов ресурс, който е в грантова подкрепа на проекта. Експертът каза също, че след удължаването на кредитната линия през 2011 г., за третия транж са отчетени промените на пазара и състоянието на жилищния сектор в България. Този последен етап на програмата ще се приложи и в зависимост от промените в областта на енергийната ефективност.

Експертът припомни, че „Енергийна ефективност в дома“ е част от тъй. нар. неядрен прозорец на МФ „Козлодуй“, финансирането на който цели да се намалят негативните последствия за сектор „Енергетика“ от предсрочното изваждане от експлоатация на блокове 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй“. Тя коментира също, че усилията на този неядрен прозорец са насочени към преструктуриране и модернизиране на производството, както и преноса и разпространението на енергия и електричество на територията на страната.

Пекова коментира също, че към днешна дата по програмата на МФ „Козлодуй“ са финансирани близо 52 хил. български домакинства, в които е постигнато спестяване на над 230 мегават часа енергия годишно, както и на над 240 тона емисии въглероден двуокис на година. „За момента резултатите от кредитната линия са много добри и търсенето е много голямо от жилищните сгради“, допълни тя. Това, което е поставено като акцент в третия етап на програмата са новите технологии. Цялостното финансиране за периода 2016 г. - 2019 г. е в размер на 24,4 млн. евро, 20 млн. от които са кредитният ресурс на ЕБ.

„Трети етап ще бъде последен етап, тъй като МФ „Козлодуй“ е със затихващи функции. Към момента цялото финансиране е отпуснато и няма да има друг транж на фонда“, заяви Пекова. Тя обясни също, че максималният допустим грант (безвъзмездната финансова помощ) от фонда е в размер на до 20% от стойността на сумата за изпълнение. Процентното съотношение зависи от това каква част от сградата ще бъде реновирана и колко от заложените мерки ще бъдат приложени. „Процентът на съфинансирането се определя от това колко типа мерки се прилагат и каква е сградата. Гони се пълният ефект на реновация на цялата сграда“, каза експертът.

Едно от новите неща в последния етап на програмата е участието на фирми. Мл. експерт Пекова обясни, че фирмите могат да кандидатстват за реновация на сгради, като условието е да бъде от името на етажната собственост или от името на собствениците. „Отчитайки промените в законодателството в България по отношение на етажната собственост, фирмите предлагат услуги, обслужващи тази етажна собственост“. Едно от изискванията е фирмите да отговарят на критериите на програмата, както и да имат кредитен рейтинг. В тази връзка експертът посочи, че програмата е така ориентирана, че крайният потребител да бъде облагодетелстван, а не самата фирма.

В „Енергийна ефективност в дома“ е заложено и строителството на нови сгради, но по думите на експерта там изискванията са много по-високи. „За да бъде допустима сградата, трябва да постига клас на енергийна ефективност В+, А или А+. Искам да подчертая, че се запазва основният приоритет на програмата - да бъдат крайните потребители жилища“. Тя каза още, че с включването на новото строителство в програмата се цели да се насърчи частния сектор да въвежда високите класове на енергийна ефективност още в самото проектиране на сградата. „Едно обикновено строителство на сграда няма да бъде допустимо по никакъв начин за грантов ресурс“, допълни експертът.

Иновация в третия етап на програмата са енергоспестяващите асансьори, които се числят към класа на енергийно ефективните технологии. Експертът коментира, че те са само част от допустимото ново оборудване. „Това е една иновация, която за България е нова, но от самото си съществуване от 2005 г., кредитната линия винаги се е стремяла към насърчаване на пазара. Ще бъдат допустими нови асансьори, които покриват определен клас на спестяване на енергия в сравнение със старите технологии“, допълни Пекова. Асансьорите могат да бъдат поставени във всяка една сграда, която покрива критериите на програмата.

Мл. експерт Пекова допълни още, че срокът за приключване на кредитната линия е средата на 2019 г. „На практика програмата приключва през 2019 г. Този тип реновации не отнема толкова дълго време и изпълнението на мерките се осъществява в рамките на един строителен сезон. Това, което през 2019 г. бъде отпуснато като кредитен ресурс, ще бъде усвоявано не повече от половин до една година след този период“, коментира още тя.

#Козлодуй #МЕ #ЕБВР