Обратно към пълната версия на статията »

Отменени учебни занятия в Перник, Радомир и Рударци

Отменени учебни занятия в Перник, Радомир и Рударци
Училищата и детските градини остават затворени във вторник в Перник, Радомир и Рударци. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Отменени са учебните занятия в Перник, Радомир и Рударци заради силното земетресение с магнитут между 5.8 и 6.0 по Рихтер, което разлюля България в нощта срещу 22 май.

Детските градини също ще останат затворени във вторник. В останалите райони, в които бе усетено силно земетресението всеки директор сам трябва да вземе решение дали ще има учебни занятия, заяви пред Дарик радио шефът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

По думите й е възможна намалена посещаемост в училищата в единствения учебен ден между тазгодишните матурии. Кастрева каза още, че евакуационните планове в училищните сгради са добре разработени, а персоналът е подготвен за подобни ситуации.

„Ангажимент на всеки директор е да направи първо щателен оглед на сградата и ако е необходимо, веднага да уведоми „Гражданска защита", добави тя.

„Моята препоръка към директорите на училищата е да направят веднага извънреден инструктаж на учителите, след това на директорите. Сградите са в добро състояние, могат да продължат спокойно учебните занятия, разбира се при особено внимание от целия педагогически екип", добави Ваня Кастрева.

По думите й няма училище, в което да липсва план за евакуация. Важното е в такива моменти отново да се припомнят основните правила, да се проверят евакуационните изходи, така че да се вземат всички необходими действия, които са в интерес на защита на децата.

#Перник #Радомир #Рударци #земетресение #България #Ваня Кастрева #Регионалния инспекторат по образование #Гражданска защита