Българските учени искат нов предмет в училище

21 май 2012, понеделник / 14:35;
Българските учени искат нов предмет в училище
В училище да се изучава отделен предмет „Гражданско образование“, който да образова младите хора за техните граждански права и задължения, както и за политическата и икономическа ситуация в страна, поискаха от СУБ. Снимка: БГНЕС

Нов предмет „Гражданско образование“ да бъде включен в учебната програма, предложиха от Съюза на учените в България (СУБ).

В училище да се изучава отделен предмет „Гражданско образование“, който да образова младите хора за техните граждански права и задължения, както и за политическата и икономическата ситуация в страната, поискаха от СУБ.

„Сегашните зрелостници на 18-19 години се оказват неподготвени за живота, защото нямат никаква политическа, икономическа, социална и трудова култура“, отбеляза доц. Георги Якимов от секция „История“ към СУБ, предаде БТА.

По думите му бягството на младите хора от обществения и политическия живот се дължи на незнание.

Доц. Якимов посочи, че предметът „Гражданско образование“ присъства в учебните планове на много европейски страни, а в миналото е било традиция да се изучава и у нас.

От Съюза на учените в България изразиха надежда, че Министерството на образованието, младежта и науката ще въведе задължителното гражданско образование в учебните програми, дори и един час седмично.