Обратно към пълната версия на статията »

Нов вид слънчеви батерии с финансов проблем при "Тесла мотърс"

Нов вид слънчеви батерии с финансов проблем при "Тесла мотърс"
Източник: vchas.net
A A+ A++ A

 

Американският производител на електрически автомобили „Тесла мотърс” (Tesla Motors) изпитва трудности с допълнителните средства, които са необходими за сливането и интеграцията с енергийната компания „Солар сити” (SolarCity). Може да се желае повече за финансовото й състояние и това се отразява на работите на собственика на „Тесла” Елън Мъск, съобщава в сряда електронна версия на вестник „Уолстрийт джърнъл” (The Wall Street Journal), предаде БГНЕС.

Според изданието Мъск е иформирал финансовите органи в САЩ за необходимостта да намери допълнителни средства за изплащане на 422 милиона долара на притежателите на дълговите книжа на компанията за третото тримесечие и финансирането на сливането със „Солар сити”. През последните седмици 15 компании отказаха да купуват акции или да инвестират в развитието на „Солар сити”. Според състоянието на нещата към 30 юни наличните средства са се стопили до 146 милиона долара от 421 милиона долара година по-рано.

Представители на „Тесла” съобщиха на 1 август за планирана покупка на „Солар сити”. След сливането с „Тесла” енергийната компания възнамерява да произвежда нов вид слънчева батерия.

Както посочи Мъск, става дума за начало на производство на покриви, чиято повърхност изцяло е слънчева батерия. Този метод, както е отбелязва търговецът, е различен от конвенционалната технология и включва монтирането на слънчеви панели на покрива различни от обичайните. Това ще бъде "соларен покрив, а не модулите на покрива", каза Мъск.

Сделката се оценява на 2,6 милиарда долара. Компаниите планират да я финализират през четвъртото тримесечие на тази година. Според условията на сделката, собствениците на „Солар сити” ще получат за акциите си по 0,11 акции на „Тесла”. Инициатор на сделката е Мъск, който притежава контролното участие и в двете дружества.

„Тесла мотърс” досега се е насочила към производството на електрически превозни средства. Тя произвежда два модела от по-висока ценова категория: Модел S седан и кросоувъра Model X. Компанията планира да започне серийно производство на модела 3 през 2017. 

#Tesla Motors #Солар сити #The Wall Street Journal #САЩ #Мъск #Солар сити #Тесла