Обратно към пълната версия на статията »

Дойче Веле: Не знаем, кога можем да кажем, че сме се справили

Дойче Веле: Не знаем, кога можем да кажем, че сме се справили
Източник: clubz.bg
A A+ A++ A

 

Преди година германският канцлер Ангела Меркел отвори вратите за стотици хиляди мигранти и произнесе своята историческа фраза: „Ние ще се справим“. Главният редактор на „Дойче Веле“ Александър Кудашев е убеден в обратното.

Ние няма да се справим, защото със сигурност не знаем с какво искаме да се справим. Дали искаме само да се погрижим за хората или веднага да ги интегрираме? Защото не знаем, кога можем да кажем, че сме се справили. Малко повече от 25 години след обединението на Германия (3 октомври 1990 г.) все още твърде много германци заявяват, че ние в действителност не сме единни. Защото ние разбираме проблема с мигрантите не в културен, а само в технически смисъл – т.е. ние трябва да се научим да допускаме различията. Вместо това ние мислим, че мигрантите ще решат нашия демографски проблем.

Ние превръщаме бежанците в имигранти. Ние няма да се справим, защото не разбираме, че пристигащите мигранти са много по-консервативни и по-религиозни, отколкото е съвременното германско общество. Защото ние нямаме представа, какви усилия са необходими, за да помогнем да се установят тези хора, които са от съвсем различна култура.

Защото ние имаме тази прекрасна думичка Родина, но рядко даваме на мигрантите да разберат, че това може да бъде и тяхната Родина – от гледна точка на език, култура и политика. Защото Германия не е държава на мигранти. Т.е. ние смятаме, че трябва да решаваме миграционния проблем не рационално, а по-скоро емоционално.

Функцията ни е да приемаме мигрантите, не да ги подбираме. Защото ние имаме особено отношение към собствената си нация - защото ние нямаме и не създаваме достоверен положителен образ на самите себе си. С други думи, ние нямаме доминираща култура, защото нашата Родина е раздробена.

Защото ние, въпреки всички разговори, нямаме намерение да ставаме пъстра и разнородна република, както по някой път така възторжено ни я описва нашият президент.

Защото интеграцията е задача за сто години и три поколения напред, а ние си затваряме очите за това изпитание. Защото много мигранти от Сирия или Афганистан просто няма да се справят, защото не са дорасли до Германия, която е индустриално развита и високо ефективна държава.

Защото мнозинството мигранти, според нашите разбирания, нямат необходимите знания и квалификация. Защото „Ние ще се справим“ - това в най-добрия случай е фраза, която просто изразява нашия оптимизъм. Но характерната черта на германците не е оптимизмът, а по-скоро страхът. И също така, защото някой ден ще кажем, че сме се справили, макар че в действителност ние не сме се справили.

#Ангела Меркел #„Дойче веле“ #Германия #единни #мигрантите #Родина #президент