Обратно към пълната версия на статията »

Македония се договаря за предсрочни избори

Македония се договаря за предсрочни избори
A A+ A++ A

 

В съседна Република Македония се очаква четиримата политически лидери на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, на СДСМ Зоран Заев, на ДСИ Али Ахмети и на ДПА Мендух Тачи да постигнат споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година, съобщава БГНЕС.

Това ще означава, че и четиримата ръководители приемат за изпълнени всички условия за провеждане на честни и свободни избори. След договора от 20-ти юли Държавната избирателна комисия /ДИК/ поиска 39 000 спорни избиратели да препотвърдят правото си на вот. Това сториха около 9000 от тях. Сега ДИК трябва да оповести точният брой на избирателите, които не са загубили правото си на вот. Остава още да се избере и петият член на медийния екип, който ще контролира работата на медиите по време на предизборната кампания. 100 дни преди вота ще бъде сформирано и служебно правителство, в което ще участват и представители на опозиционния Социалдемократически съюз на Зоран Заев.

Всички социологически проучвания сочат категорична победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Разликата между двете формации е над десет процента. Това може да бъде и една от причините за изненадващ ход на ръководството на СДСМ с цел намаляване на разликата между двете формации.

Изборите в западната ни съседка на два пъти бяха отменени поради отказа на опозицията да участва в тях. Страната преминава през тежка политическа криза от началото на миналата година.

#Македония #четиримата политически лидери #споразумение