Обратно към пълната версия на статията »

El Pais: Рахой да подкрепи жена за ген. секретар на ООН

El Pais: Рахой да подкрепи жена за ген. секретар на ООН
Източник: www.shaziarafi.com
A A+ A++ A

 

В статия за испанското издание El Pais, Шазия З. Рафи, бивш генерален секретар на Парламентаристи за глобално действие (1996 – 2013)., призовава испанския премиер ииспанското правителство да дадат своя глас за една от жените кандидати за генерален секретар на ООН.

Испания е държава непостоянен член на Съвета за сигурност, а на 29 август предстои третото предварително гласуване за поста. За първи път в историята на организацията има силна обществена кампания 70 години след създаването й, ООН да бъде оглавена от жена. В статията се обръща специално внимание на българския официален кандидат Ирина Бокова, за която се казва: "Българката Ирина Бокова ръководи ЮНЕСКО, което е от специално значение за Испания поради работата ѝ за Алхамбра, Ел Хенералифе и Албаисин като световно наследство".

El Pais пише още, че Рахой трябва да заложи на равенството и да подкрепи жена за кандидат за лидерската позиция в ООН.

На 13-ти октомври 2015 г. испанският премиер Мариано Рахой, говорейки от позицията на председател на Съвета за сигурност, заяви, че „неравенстовото между половете е заплаха за мира и международната сигурност“. Същото бе и заключението на проучването, което доведе до приемането на Резолюция 1325 през 2000-та година. Петнадесет години по-късно Испания инициира приемането на Резолюция 2242 и обеща 1 млн. евро за Инструмента за глобален напредък.

Сега светът има възможност да подсили програмата за жените, мира и сигурността с назначаването на жена за девети генерален секретар на Обединените нации, като Испания трябва да поеме инициативата.

Половата дискриминация е дълбоко вкоренена в ООН, нейните агенции и основни органи като Съвета за сигурност. Това стана ясно по време на първия неофициален дебат на Съвета относно кандидатите за поста генерален секретар. Въпреки че имаше редица добре квалифицирани жени, предложените кандидати бяха предимно мъже. Имаше само една жена, предложена на трета позиция, като още една бе добавена на пето място след втория кръг.

От пролетта на 2015-та кампаниите в подкрепа на назначаването на жена се опитват да постигнат равенство в списъците с кандидати и изискванията към тях. Председателят на Общото събрание организира първият отворен и обещаващ процес с публични и телевизионни изслушвания, кеото ни накара да повярваме, че този път решението няма да бъде взето от тези, които го правеха досега, и че можем да спечелим битката.

Очевидно е обаче, че борбата с омразата към жените едва започва. От 15-те страни-членки на Съвета, само една е ръководена от жена – Обединеното Кралство, и само една има жена за посланик – САЩ, което не помага за избирането на жена на тези избори.

Въпреки че ротацията на регионален прицип не е част от уставa на ООН, тя е отдавна приета и представителите на Източна Европа искат своя ред. Затова и осем от дванадесетте кандидати, от които три са жени, идват оттам. Други подкрепят португалския кандидат, Антонио Гутерес, бивш премиер и ръководител на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН).

Членовете на Съвета за сигурност трябва да анализират кандидатите за поста генерален секретар безпристрастно и да не ограничават разпределението на международните постове само на мъже. Четири от жените кандидати към момента са, или са били, начело на органи на ООН. Българката Ирина Бокова ръководи ЮНЕСКО, което е от специално значение за Испания поради работата ѝ за Алхамбра, Ел Хенералифе и Албаисин като световно наследство. Освен това е от Източна Европа. Сусана Малкора, понастоящем външен министър на Аржентина, беше шеф на кабинета на главния секретар и отговаряше за мироопазващи операции, които са ядрото на дейността на ООН. Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, отговаря за Програмата на ООН за развитие. Костариканката с испанско гражданство Кристина Фигерес ръководеше преговорите, свързани с промените в климата, по време на конференцията в Париж. Весна Пушич от Хърватия и Наталия Герман от Молдова са бивши външни министри на своите страни.

Органите и проблемите, за които са отговаряли тези жени, са част от плана за превенция, сигурност и устойчиво развитие, който ООН трябва да приложи през следващото десетилетие. Съветът за сигурност трябва да избере лидер, който вече е постигнал добри и видими резултати.

Съветът трябва да покаже, че взема насериозно резолюциите 1325 и 2242, както и договорите и споразуменията за правата на човека и на жената, сключени чрез ООН между страните. По думите на Ханс Корел, бивш юридически съветник на организацията, „макар че не е официална страна в тези споразумения, според закона за международните договори, ООН трябва да спазва договореното в тях“.

Сред тези правни инструменти е и Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените, която вече е приета от повечето страни-членки на Съвета за сигурност, включително Испания. А поставянето на жените на последно място представлява нарушение на тази конвенция.

Испанската история е осеяна с имена на силни жени, включително Изабела I Кастилска - първата кралица в Европа по време на Ренесанса. Правителството на Рахой трябва да вземе предвид това наследство и да избере жена за ръководител на ООН. Това е най-важният пост за опазване на мира и сигурността по света, а досега осем мъже не успяха да се справят с бича на войната. Дошъл е моментът да дадем тази възможност на жена. 

 

#генерален секретар на ООН #жените #Испания #Съвета за сигурност #ООН #ЮНЕСКО #Мариано Рахой #Обединеното кралство #САЩ #ВКБООН