Обратно към пълната версия на статията »

Дянков: България в еврозоната до 3 години

Дянков: България в еврозоната до 3 години
Дянков отбеляза, че от 27-те страни-членки на ЕС само четири са покрили критериите на Маастрихт, сред които и България, която обаче не е в еврозоната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България може да влезе в еврозоната до две-три години, но дата за присъединяването й не може да се поставя, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Това той направи пред агенция „Ройтерс” по повод годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде БГНЕС.

Дянков отбеляза, че от 27-те страни-членки на ЕС само четири са покрили критериите на Маастрихт – Естония, Финландия, Швеция и самата България, която не влиза в еврозоната.

Дянков заяви, че еврото ще оцелее в кризата и България все така желае да се присъедини към еврозоната. Според него това може да стане до две-три години.

Той призна обаче, че не може да се постави срок за присъединяването й, докато общността и институциите й се променят заради кризата.

„Датата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не е предмет на обсъждане, защото не е ясно ще има ли допълнителни правила и институции", изтъкна вицепремиерът.

На свой ред „Ройтерс” обобщава, че плановете на няколко източноевропейски държави за присъединяването им към еврозоната са изложени на риск заради кризата на единната валута.

Те обаче настояват блокът да се придържа към първоначалните си правила, вместо да ги променя заради страни като Гърция.

#ЕС #ЕБВР #Европейската банка за възстановяване и развитие #Маастрихт #Швеция #Финландия #Естония #България #Гърция #еврозона #Ройтерс #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков