Обратно към пълната версия на статията »

Проверките на басейните в Кюстендилско продължават

Проверките на басейните в Кюстендилско продължават
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

25 басейна имат разрешително да работят през лятото в Кюстендилския регион, но има и такива, които са затворени този сезон от собствениците им, като причините са различни, коментират от Регионалната инспекция по здравеопазване, предаде БНР.

Работи и най-високо разположеният басейн в страната - комплексът "Три буки", който е на 1600 м. надморска височина в Осоговския балкан. По думи на собственика при захлаждане загрява водата с котел на дърва, за да я поддържа до 26-27 градуса.

Три открити басейна са били спряни от инспекицята през лятото заради констатирани влошени химични и микробиологични показатели на водата. Единият от тях е в Кюстендил, а 2 са в Сапарева баня. Дадени са 5 предписания - 1 за този в Кюстендил и 4 в Сапарева баня, всички са изпълнени в срок и финансови санкции не са налагани, каза д-р Любослава Георгиева, директор на Дирекция "Обществено здраве" към инспекцията. Басейните са изпразвани, почиствани и дезинфекцирани в рамките на 2 - 5 дни и отново са пускани в експлоатация.

108 проби са взети за анализ, като пробите ще продължат и до края на сезона. Предписанията са за завишени показатели за ешерихия коли и на микробното число. Градският плаж в Кюстендил, както и 8-те открити басейна в Сапарева баня, са пълни. Италианският плаж в близкото село Слокощица обаче това лято не е работил, казват от селото.

 

#Сапарева баня #Кюстендил