Обратно към пълната версия на статията »

Доброволци от Запада готови да се бият срещу ИД в Ирак

Доброволци от Запада готови да се бият срещу ИД в Ирак
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

 

Някои от тях до неотдавна са носили униформата на редовна армия някъде на Запад. Сега мнозина се натискат да отидат в Ирак и да се бият срещу групировката Ислямска държава, предаде БГНЕС.

Точни данни рядко може да се намерят, но показания, събрани сред техни другари, вече свидетелстват, че тези доброволци нямат търпение да се сражават, и са убедени, че ИД скоро може да бъде разгромена в Ирак и в Сирия.

В действителност според САЩ за две години ИД е загубила територии и близо 45 000 бойци. Според Вашингтон джихадистките екстремисти са между 15 000 и 30 000 души и ИД среща все по-големи трудности да попълни редиците си и да замени убитите.

На противниковата страна се тълпят доброволци, желаещи да се включат в антиджихадистките сили, макар повечето от техните страни да ги разубеждават и дори да им забраняват да се въвличат.

Луис Парк, на 26 г. от Тексас, през юни за втори път се е включил в християнска бойна група в Ирак. Пред АФП заяви, че е забелязал голямо увеличение на западните кандидати-доброволци.

Хората знаят, че краят е близък, и се опитват да се присъединят към биещите се, докато е още време, твърди бившият морски пехотинец, вече сражавал се в Афганистан.

Християнинът Парк се е присъединил в редиците на Двехк Навша ( Dwehk Nawsha), боен отряд на християни асирийци, който си сътрудничи с подкрепяните от американците кюрдски отряди пешмерга. Групата му отговаря за защитата на села на тридесетина километра северно от Мосул.

Получавам искания за информация от целия свят – 60-70 откакто се върнах, обяснява той в интервю по телефона, което дава недалеч от фронтовата линия.

Според неотдавна публикувано проучване на лондонския мозъчен център Институт за стратегически диалог от 300 проследени от него антиджихадистки бойци повече от една трета са американци.

Мотивите им да отидат на фронта са различни, но често са свързани с нуждата да вършат нещо и с неудовлетвореността от смятания от тях като недостатъчен отговор на международната общност на извършените от ИД престъпления.

Главната критика е свързана с жестокостите срещу цивилните; много от доброволците обвиняват световните водачи, че остават глухи към страданията на жертвите на конфликта, се подчертава в доклад на центъра.

Бившият морски пехотинец е заминал за Ирак, защото му липсва треската от боя и защото иска да служи на каузата.

Друг доброволец, взел бойното име „Майк“, казва, че получава по дузина писма на ден от хора, които искат да попълнят редиците на бойците сражаващи се срещу ИД. Преди година трябваше да мине седмица преди да получа толкова, уверява той.

Увеличаващият се брой западни доброволци, които отиват в иракски Кюрдистан, създава трудности на властите, които трябва да се погрижат за тези хора и за въоръжението им.

Моят съвет към тези доброволци е да не идват тук, обяснява Майк – бивш норвежки войник от кюрдски произход - в електронно писмо до АФП. Много вероятно е да не им разрешат да се бият и те да останат разочаровани и без пари, предупреждава 31-годишният доброволец.

Според него кюрдското правителство е подложено на огромен натиск да попречи на западните доброволци да отидат на фронта. Често ги изпращат на фронтови линии, където нищо не се случва, или в лагери, където са на сигурно място и може да качват свои снимки в пълно бойно снаряжение на страницата си във Фейсбук, обяснява Майк.

Социалните мрежи и преди всичко Фейсбук и Инстаграм бъкат от снимки на бойци доброволци, които понякога показват трупове на джихадисти или говорят за монотонността на живота на фронта.

Парк и Майк имат десетки хиляди последователи във Фейсбук и Инстаграм - "louis_tex" и "peshmerganor".

Повечето запитвания за информация идват от американци, според Майк, но има и европейци, австралийци и дори един индиец. Представям си как тези хора си мислят, че ИД бере душа и желанието им е да могат кажат на онези, които са останали у дома, че са били на бойното поле. 

#ислямска държава #Вашингтон #доброволци #Ирак