Обратно към пълната версия на статията »

Обилни валежи в Източна България в събота

Обилни валежи в Източна България в събота
Регионалните служби и общинските щабове в критичните зони остават в повишена готовност. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Предупреждение за обилни валежи в Източна България в събота, 19 май, публикува Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Очакваните валежи са между 20 и 30 л/кв.м. Обявеният жълт код е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Стара Загора.

Над Западна България облачността ще се разкъса и ще намалее. В следобедните часове над планинските райони ще се развива купеста облачност и на места е възможно да превали и да прегърми.

Над планините в Централна и Източна България ще е облачно и мъгливо с валежи от дъжд, на места с гръмотевици.

В Стара планина над 2000 м ще превалява сняг. По Черноморието облачността също ще е значителна, ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици.

От областната администрация в Хасково съобщиха, че обстановката в района засега е спокойна в условията на краткотрайни валежи, предаде Дарик радио.

Регионалните служби и общинските щабове в критичните зони обаче остават в повишена готовност.

По молба на областния управител Ирена Узунова от НИМХ ще актуализират данните за обема на валежите в областта на всеки три часа в предстоящите дни и ще информират за очакваните нива на реките, съобщиха от администрацията.

В областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ е мобилизиран целият състав и има готовност за реакция в минутата на подадения сигнал при наводнение.

Наблюдават се непрекъснато и пътищата в областта, до момента няма застрашени участъци.

Падналите в последните дни валежи пък за пореден път са наводнили приземните етажи и дворове на десетки къщи в гълъбовското село Обручище, съобщи БГНЕС.

От валежите се е свлякъл и част от брега на река Соколица и застрашава да прекъсне пътя към съседното село Медникарово.

Единствената причина село Обручище да е в това състояние е непочистеното корито на река Соколица, заяви кметът на селото Илия Марков.

Според него основните причини са неизградените диги, изградени насипи от „Мини Марица изток“, както и замърсяването на коритото на реката от страна на ТЕЦ „Контур Глобул“.

„След обилния дъжд и градушката някои от къщите са необитаеми, това е третото наводнение от февруари. Заради безхаберието на предприятията и институциите в България хората след всеки дъжд страдат“, каза още Марков.

#валежи #Източна България #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #БАН #жълт код #Габрово #Велико Търново #Русе #Разград #Силистра #Добрич #Шумен #Варна #Бургас #Сливен #Ямбол #Хасково #Кърджали #Стара Загора #Западна България #Стара планина #Черноморие #Ирена Узунова #областен управител #Пожарна безопасност и защита на населението #Обручище #кмет #Мини Марица изток #дъжд