Обратно към пълната версия на статията »

Кеслер: ОЛАФ е тук, за да помогне на властите

Кеслер: ОЛАФ е тук, за да помогне на властите
„ОЛАФ е тук, за да помогне за разследванията на властите," каза генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер на пресконференция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на ОЛАФ е да помогне на българсктие власти, а не да налага санкции, обясни генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на пресконференция в София.

По думите му качеството на разпределение на парите и процедурите е от изключителна важност, предаде

"Колкото по-малко нередности, толкова по-добре, но мисля, че България трябва да покаже, че работи върху това. Важно е не само да се контролират и разследват парите, а и контролът на тези, които ги разпределят," заяви Кеслер, цитиран от агенция „Фокус".

„Целта на това посещение не е да бъдат наложени санкции. Аз не бих употребил тази дума, но съществува риск за нужда от санкции. Ако сумата, която е отпусната, не отиде при бедните, тогава е грешка и можем да говорим за санкции, но не юридически," посочи той.

Според него икономиката трябва да работи по-добре, не само в България, но и в цяла Европа.

„Не мога да дам оценка дали България е по-добре сега отпреди, но виждам тенденция към по-добро поведение и резултатите, които виждам, са по-добри, следователно ние с по-голяма готовност ще дадем подкрепата си," каза още той.

Кеслер благодари на българските студенти, които са задавали неудобни въпроси, което е породило по-голям диалог.

По време на посещението си, Джовани Кеслер се е срещнал с Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, с директора на АФКОС, както и с представителите на граждански общества.

Кеслед отбеляза, че ОЛАФ взимат предвид броя и качеството на присъдите.

#Джовани Кеслер #ОЛАФ #генералният директор #България #власти #студенти #въпроси #Лиляна Павлова #Цветан Цветанов #санкции #присъди