България пламна: Голям пожар край Хасково, хиляди декари горят край Благоевград и Варна

31 юли 2016, неделя / 18:37;
България пламна: Голям пожар край Хасково,  хиляди декари горят край Благоевград и Варна
БГНЕС

Вертолет и пожарникари от Пазарджик и София се включват в гасенето на огъня в Хасковско. Борисов изпрати главен комисар Николай Николов да следи ситуацията на място. Ситуацията в Хасковско се усложнява, кметът на Маджарово обяви извънредно положение. Към момента няма данни за пострадали и застрашени хора от пожара, възникнал между селата Бориславци и Малки воден.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на военния министър Николай Ненчев да изпрати военнослужещи и техника за овладяване на пожара в Маджарово, съобщиха от правителствената информационна служба. Хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза Крумово се е включил в гасенето на пожара между селата Бориславци и Малки воден, Маджарово. Машината е излетяла в 17.10 часа с четири души екипаж. Премиерът Борисов разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, да инспектира на място пожара.

Главен комисар Николай Николов ще следи отблизо ситуацията и ще информира премиера за предприетите действия за овладяването на пожара. При необходимост ще се създаде допълнителна организация за включване на повече екипи и техника.

Огънят е обхванал площ около 2000 дка сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора. В момента на терен са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Към мястото пътуват пожарни екипи от Пазарджик и София.

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня.

От Благоевград съобщиха за друг голям пожар край града. Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, стърнища, но също лозя и пчелини. Огънят е тръгнал около 16:20 часа между селата Бучино и Българчево. Пламъците са пламнали от сметището, намиращо се между двете села и което според местните често бива запалвано умишлено, тъй като капацитетът му отдавна е изчерпан. Два екипа огнеборци гасят пламъците над самото сметище, след като минаха през бариерата, където входът е забранен. А един екип се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино.

Другото огнище прехвърли дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения. За съжаление откъм Бучино гаси само един огнеборец с преносима пръскачка, чийто обем за вода е твърде малък и един горски с лопата. Пожарът продължава да гори, за щастие посевите са ожънати. Къщите на Бучино са наблизо, а след 2 километра западно минава и транзитният газопровод за Гърция. Мобилизират се горски служители и доброволци за гасене на пожара.

По-рано днес бе съобщено и за друг голям пожар на територията на Варненска област. Пожарът е възникнал в землището между селата Генерал Катранджово и Рогачево. Пламъците пламнали в лесонепригодни площи и смесена гора. Към 15:00 часа са опожарени около 1500 дка. В гасенето участват осем екипа с противопожарни автомобили от РДПБЗН Добрич и Варна, както и горски служители. Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника.