Обратно към пълната версия на статията »

АФП: Площад "Таксим" в Истанбул опитва да спаси идеите на Ататюрк

АФП: Площад "Таксим" в Истанбул опитва да спаси идеите на Ататюрк
БГНЕС
A A+ A++ A

След проваления преврат от 15 юли хиляди турци дойдоха да заявят своята ангажираност към демокрацията на площад „Таксим” в Истанбул. Главният образ, който личи в морето от червени турски знамена този път, не е на ислямско-консервативния президент Реджеп Ердоган, на когото пее възхвали всяка всяка вечер публиката от негови поддръжници, предаде АФП.

"Ние сме войници на Мустафа Кемал Ататюрк”, бащата на светската република, започва да скандира тълпата в неделя на площад „Таксим” – емблематичното място за турските борби. "Турция е светска държава и трябва да остане такава", казва Есра, 66-годишна пенсионерка, която не казва цялото си име. Тази опонентка на Ердоган "се е молила те (водачите на преврата) да не успеят да го извършат”. Всички са дошли да заявят силно несъгласието си с пучистите, но много от тях изразяват и своята загриженост заради извънредното положение и масовите чистки в държавни институции.

"Аз бях против военния преврат, против съм и гражданския преврат” който ще установи Реджеп Ердоган, казва около 30-годишният участник в демонстрацията Кемал. Трийсет и три годишният учител Осман Кан не крие, че го е „страх за бъдещето”: „Всички тези изхвърлени или затворени учители … бих могъл да бъда аз (…) много от арестуваните хора са невинни", дава своята оценка човекът, който се погрижва да уточни, че няма "нищо общо" с Фетхуллах Гюлен, обвиненият за организирането на опита за преврат проповедник.

Призивът за този митинг бе отправен от опозиционната светска и социалдемократическа Народно-републиканска партия (НРП) с лидер Кемал Кълъчдароглу. Депутатите от тази партия на наследниците на Ататюрк не гласуваха за въвеждането на извънредното положение в Турция на 21 юли, докато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган го одобри.

Но нейните симпатизанти бяха забележимо малко на площад „Таксим”, над който летяха хеликоптери, под прицела на елитни снайперисти, обградени от леки бронирани автомобили и водни оръдия. За да се влезе там, трябваше да се премине през претърсване на три обръча.

Турското знаме се продаваше за 5 лири (по-малко от две евро). С отпечатания портрет на Мустафа Кемал Ататюрк цената му ставаше четири пъти по-висока. "Страната ни се нуждае от мир" Организаторите бяха помолили хората да дойдат с червените знамена с полумесеца, без да заявяват своята политическа принадлежност. Някои нарушиха съвета и последва: "Турски знамена! Вадете турските знамена!”, крещеше мъж към синдикалисти, развяващи своя флаг. "Дойдох веднъж на площад Таксим през нощта, за да участвам в бдение, но имаше много поддръжници на правителството. Днес са много симпатизантите на НРП . Това не е единство, за съжаление", оплаква се студентът Онур.



Привържениците на футболния клуб „Бешикташ”, участвали в събитията през 2013 г. на площад „Таксим”, които разтърсиха властта на Ердоган, сега отново бяха тук. Един от тях, при условие, че ще остане анонимен предупреждава: "Днес (демонстрацията) е срещу преврата", през 2013 "бе (срещу) Ердоган, и ако утре Ердоган продължи да прави глупости, отново ще бъде срещу него".

"Най-великият е Ататюрк!", извика в края на митинга туркиня в червена рокля. "Най-велик е Аллах!", отговориха три забулени жени. Намеси се мъж: „Спрете! Тук не е ислямска република, тук е светска република!".


Придружен от забулената си жена и бебето им, Емре излизаше от площада разочарован. Той съжали, че са били издигнати „много политически лозунги". "Нашата страна се нуждае от мир и единство", заяви той.

#Ататюрк #Ердоган #Кемал Кълъчдароглу #снайперисти