Обратно към пълната версия на статията »

Движението „Пет звезди“ призовава Брюксел да одобри план за спасяване на италианските банки

Движението „Пет звезди“ призовава Брюксел да одобри план за спасяване на италианските банки
БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на италианското популистко движение „Пет звезди“ Бебе Грило призова в италианския парламент Брюксел да позволи публични средства да се налеят в проблемните банки в страната, без да бъдат засегнати частните инвеститори, пише в. "Файненшъл таймс". Луиджи ди Майо, който се очертава като основен политически съперник на левоцентристкия премиер Матео Ренци, каза че механизмът bail-in за вътрешно спасяване на банките трябва да бъде избягван на всяка цена.

При системата bail-in при фалит на банка „големите депозити“ се трансформират в капитал на проблемната банка. Това означава, че сумите над гарантираните от закона 100 000 евро се трансформират в акции на банката. Ди Майо каза, че облигационерите - частни или институционални инвеститори, не трябва да бъдат вкарвани в механизма bail-in, което може да доведе до големи загуби. "Bail-in в момента не може да се приложи. Това ще бъде последният удар върху вложителите. Искам да кажа на тези, които водят преговорите, че тук не е просто заложено на карта политическото бъдеще на Матео Ренци, но и икономическото бъдеще на ЕС.

" Ренци настоява за възможно най-снизходително прилагане, или дори заобикаляне, на правилата на ЕС, за да бъдат предпазени данъкоплатците от тежестта за спасяване на финансовия сектор. Лидерът на „Пет звезди“ казва, че всеки удар по частните инвеститори, особено дребните вложители в проблемните банки, ще създаде проблеми, тъй като "гражданите ще трябва да плащат за грешки, които не са техни". Но той също така заяви, че трябва да бъдат пощадени и институции, като инвестиционни фондове. Според него, ако се вземе друго решение, това ще предизвика "още по-голям проблем по отношение на чуждестранните инвестиции, а също и италианските инвестиции, които ще се насочат в чужбина".

Популистката формация "Пет звезди", която миналия месец спечели кметските избори в Рим, е най-популярната партия в Италия. Тя с лекота би спечелила парламентарните избори, ако бяха днес, показват социологически проучвания. Проучване на агенция "Ипсос" за "Кориере дела сера" в началото на месеца дава на "Пет звезди" 30,6% подкрепа при 28,9% през април, докато доверието към Демократическата партия е паднало на 29,8% при 31,1 на сто по-рано. Според проучване на "Евромедия" 30-годишният неаполитанец Луиджи ди Майо е най-популярният политически лидер в Италия с рейтинг 30,6%, докато лидерът на управляващата Демократическа партия Матео Ренци изостава с 27,2% одобрение.

#банки #инвеститори #Италия