Обратно към пълната версия на статията »

България торпилира плановете на НАТО за черноморска флотилия

България торпилира плановете на НАТО за черноморска флотилия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Далеч от срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, във Велико Търново министър-председателят на България Бойко Борисов предложи в събота демилитаризацията на Черно море „без кораби и подводници“, предаде New Europe, цитирана от Фокус.

По-рано през юни Борисов обяви, че „това е опит България да се въвлече в конфликт“ и „не се нуждаем от война в Черно море“.

Тези думи показват Българската опозиция срещу създаване на черноморска флотилия на НАТО – румънско предложение, което дойде през януари и получи силна украинска и донякъде турска подкрепа. В средата на месеца президентът на Румъния Клаус Йоханис пристигна в София да представи плана си, преди началото на срещата на високо равнище на НАТО. Но, въпреки че бе поздравен от президента на България Росен Плевнелиев, Борисов заяви, че не одобрява плана.

Окончателното решение за това ще бъде взето от Алианса този октомври. Според Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. бойните кораби на страните, които нямат излаз на Черно море, не могат да стоят в тези води повече от 21 дни.

#Черно море #флот #НАТО #Румънив #Украйна #Клаус Йоханис #Росен Плевнелиев