Обратно към пълната версия на статията »

Кипър прие резолюция за премахване на санкциите на ЕС срещу Русия

Кипър прие резолюция за премахване на санкциите на ЕС срещу Русия
БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът в Никозия прие в четврътък резолюция в подкрепа на премахването на санкциите на ЕС срещу Русия. Така островната държава стана първата страна-член на Европейския съюз, която официално се обяви срещу антируските санкции, съобщи кореспорндентът на БНР в Кипър.

Резолюцията е внесена от основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ, а 17 депутати на управляващата дясноцентристка партия ДИСИ са гласували въздържал се.

Наложените срещу Руската федерация санкции се оказали непродуктивни и по никакъв начин не помагат за разрешаване на кризата в Украйна, се посочва в документа. Санкциите, наложени от ЕС на руските граждани, особено на членовете на Държавната Дума на Руската федерация, са неприемливи, заявава парламентът на островната държава.  

Депутатите настояват правителството също така да предприеме инициативи за отмяна на санкциите, наложени от Руската федерация върху износа на кипърски продукти към нея.

Никозия и Москва имат близки и добри политически и търговски отношения, скрепени с редица двустранни споразумения за сътрудничество. Русия е вторият по големина, след Великобритания,  туристически пазар за Кипър. Островът е едно от най-популярните места за регистрация на офшорни компании на руски бизнесмени.

В изявление руското Външно министерство приветства приемането на резолюцията от кипърския парламент.

#санкции #резолюция #Кипър #Русия