Обратно към пълната версия на статията »

Новият български посланик в Египет връчи акредитивните си писма

Новият български посланик в Египет връчи акредитивните си писма
Председателят на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет фелдмаршал Хусейн Тантауи. ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на България в Арабска република Египет Румен Петров връчи акредитивните си писма, съобщиха от МВнР в София.

Посланик Петров е връчил акредитивните си писма на Председателя на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет фелдмаршал Хусейн Тантауи на 12 май.

На церемонията е присъствал и министърът на външните работи на АР Египет Мохамед Камел Амр.

На среща, организирана в рамките на церемонията, фелдмаршал Тантуи подчерта желанието на египетското държавно ръководство да развива и задълбочава отношенията  на Египет с България, предадоха от пресцентъра на МВнР.

Румен Петров е роден на 30 март 1962 г. в Берковица, област Монтана. Завършил е СУ „Климент Охридски“, специалност „Арабистика“. В МВнР постъпва през 1992 г. Работил е последователно като главен специалист и старши експерт в дирекция „Близък изток и Африка“, референт и завеждащ секция „Египет, Либия, Судан и ЛАД“.

В дипломатическата си кариера той придобива ценен опит в българското посолство в Триполи по време на казуса с българските медицински сестри. Румен Петров беше последният временно управляващ посолството на България в Либия непосредствено преди падането на режима на Кадафи.

Той изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим. Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия миналата година. От март 2011 г. е временно управляващ посолството на България в Кайро, Египет. Владее арабски, английски и руски език и ползва френски и немски език.

#Египет #Кайро #посланици