Обратно към пълната версия на статията »

България няма да бойкотира Евро 2012 заради Тимошенко

България няма да бойкотира Евро 2012 заради Тимошенко
България няма намерение да се включи в бойкота на Европейското първенство по футбол, чиито домакини са Украйна и Полша, и ще изпрати свои представители на форума. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна „поругава правата“ на български фирми, но България няма намерение да се включи в бойкота на Европейското първенство по футбол и ще изпрати свои представители на форума,  съобщи външният министър Николай Младенов.

„Бойкотът на европейското футболно първенство със сигурност не е пътят, по който трябва да се върви, а по-скоро това са постоянният диалог и формулирането от страна на ЕС на ясна визия за предложенията към Киев като финансови инструменти и политическа перспектива“, заяви Николай Младенов, цитиран от БТА.

Младенов в понеделник участва в заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Според него, ако ЕС иска да привлече обратно Украйна по пътя на реформите и на демократичния процес, трябва ясно да каже, че без значение кой управлява в Киев страната ще има европейско бъдеще, при положение че спазва правилата и европейските ценности.

Младенов коментира, че ситуацията с бившия украински премиер е показателен и е само повърхността на проблемите в Украйна, но Киев не трябва да бъде бойкотиран, а да се търси диалог с местните власти.

Българският външен министър отбеляза още, че в Украйна има и други хора освен Тимошенко, които страдат от лошото правосъдие в страната, а се наблюдава и потъпкване на правата на чуждестранните инвеститори.

Той посочи, че сред пострадалите компании има и български, като някои от тях дори буквално са били изгонени от страната.

Българският национален отбор не успя да се класира за първенството и по принцип страната няма никакво официално участие в него, тъй че не е ясно как би могла да го бойкотира.

Европейски лидери обявиха по-рано, че няма да присъстват на форума заради лошото отношение към бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда в затвора.

#Николай Младенов #Младенов #министър на външните работи #Евро 2012 #Украйна #бойкот #Юлия Тимошенко #България