Обратно към пълната версия на статията »

Тотю Младенов: Не социални помощи, а повече работа за младите

Тотю Младенов: Не социални помощи, а повече работа за младите
Един от най-негативните ефекти на кризата е значителното увеличение на младежката безработица както в Европа, така и в България, каза Тотю Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Младежката безработица няма да се преодолее със социални помощи, а с бърз преход от образованието към работата, заяви социалният министър Тотю Младенов при откриването на Младежки форум за заетостта.

„Един от най-негативните ефекти на кризата е значителното увеличение на младежката безработица както в Европа, така и в България, а младежите са потенциал, който никоя държава не може да си позволи да изгуби“, коментира Тотю Младенов, цитиран от БГНЕС.

Социалният министър е категоричен, че правителството трябва да смени политиката по отношение на младежката заетост, за да бъде преодоляна липсата на професионален опит, която е една от основните пречки пред реализацията на младите.

„Това се мъчим да направим заедно със синдикатите, академичната общност и бизнеса“, каза още Тотю Младенов.

Министърът припомни, че през март 2012 г. кабинетът „Борисов“ е приел национална инициатива за работата на млади хора през 2012-2013 г., а преговорите по инициативата между синдикатите и представителите на бизнеса започват в понеделник.

Оперативна програма „Човешки ресурси“ предвижда в срок от 6 месеца след завършване на средно и висше образование да се осигурява стаж по специалността.

„Близо 50% от младите хора, които са завършили тези програми, остават при работодателите си с постоянни трудови договори“, информира министърът на труда.

Той обяви, че за актуализиране на учебните програми и методите на преподаване, в което ще участва и бизнесът, са отделени около 6 млн. лв.

„Около 2000 млади хора в момента стажуват в предприятията, имаме квота за още 6500 души. Да се плаща по половин минимална работна заплата на наставник от организацията, към когото е прикрепен стажантът, е още една от предвидените мерки“, добави Тотю Младенов.

#младежка безработица #безработица #заетост #Тотю Младенов