Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: България 100% в Шенген до юли 2012

Борисов: България 100% в Шенген до юли 2012
Българският премиер Бойко Борисов пристига за срещата на лидерите на 27-те страни – членки на ЕС, в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България и Румъния ще бъдат приети за пълноправни членки на Шенгенското пространство до юли 2012 г. според протокол от заседанието на лидерите на 27-те страни от ЕС, съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Новината идва месец след като на заседанието на Съвета на вътрешните министри от ЕС на 22 септември 2011 г. Холандия и Финландия упражниха правото си на вето и блокираха присъединяването на двете балкански страни към зоната за пътуване без граничен контрол заради опасения, свързани със съдебната система и корупцията в България и Румъния.

Според Борисов, цитиран от БНР, решението в полза на приемането на България и Румъния в Шенген е записано в протокола от заседанието на Европейския съвет в неделя по настояване на неговия председател Херман ван Ромпуй.

Така до края на 2011 г. страните от ЕС и Шенгенската зона трябва да намерят решение за поетапното приемане на България и Румъния в пространството без граничен контрол.

„България е категорично готова за Шенген, както и Румъния; изпълнили сме критериите още юни месец. Това е вписано в протокола, че поради огромната криза в момента не е това най-важната тема за днес, повтарям. Но до декември след 6 седмици да бъде направено така, че от всички да бъде прието март месец България да влезе с въздушни и морски и от юли – със сухопътни. Нито една държава не възрази“, обясни Борисов.

Българският премиер поясни, че двете най-млади членки на ЕС трябва да бъдат приети в Шенген със своите въздушни и морски граници през март 2012 г., а през юли – и със сухопътните си граници.

Така описаният от Борисов план за приемане на България и Румъния в Шенгенското споразумение съвпада напълно с компромисното решение, за което лобираше Полското председателство на ЕС преди срещата на вътрешните министри на 22 септември, предвиждащо „частично“ и поетапно приемане на двете балкански страни.

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенската зона през март 2011 г. Решението за тяхното членство беше отложено за края на годината. През септември изявлението на Холандия, че възнамерява да наложи вето на приемането на двете държави в Шенген дни преди заседанието на Съвета на вътрешните министри, предизвика остри реакции в София и Букурещ.

#ЕС #Брюксел #Шенген #Полско председателство на ЕС #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Холандия #Финландия #Полша #вето #Румъния #Европейски съюз #Шенгенско пространство