Обратно към пълната версия на статията »

Оланд: Великобритания приключи европейската си история

Оланд: Великобритания приключи европейската си история
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британското правителство трябва да уважи решението на своя народ и в най-кратки срокове да подаде молба за излизане от Евросъюза. Това заяви френският президент Франсоа Оланд преди срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Днес е исторически ден, когато ние трябва да обявим, че една от страните в ЕС напуска общността. Народът е гласувал и в демокрациите е така – резултатите от вота трябва да се спазват. Това е историческо събитие, но също така много болезнено. За Европа историята продължава. За Великобритания нейната европейска история е приключи“, подчерта стопанинът на Елисейския дворец.

В същото време Оланд призова след излизането на Великобритания да се концентрираме върху създаването на „по-справедливо общество, което ще действа в интересите на собственото население“.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.


#ЕС #Великобритания #Брекзит #Европа #Франсоа Оланд