Обратно към пълната версия на статията »

“Фронтекс“: Либия се превръща в главния източник за нелегални мигранти

“Фронтекс“: Либия се превръща в главния източник за нелегални мигранти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Агенцията на Европейския съюз по сигурността на външните граници „Фронтекс“ констатира значително увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи в ЕС през централната част на Средиземно море, съобщава БГНЕС.

Това заяви директорът на ведомството Фабрис Лагери. „От Либия в Италия пристигат по 13-14 пъти повече мигранти, отколкото от Турция в Гърция“, отбеляза той. „Маршрутът, преминаващ през централната част на Средиземно море, е по-желан, откогато и да било“, добави Лагери.

Според неговата оценка броят на нелегалните случаи на преминаване на морската граница между Либия и Италия през тази година ще надхвърли всички останали незаконни преминавания на границите на ЕС.

„Ако миграционният поток от страните в Западна Африка в посока Либия не спадне, то тогава ние трябва да се приготвим за 300 000 души, които през тази година ще се доберат до държавите от Магреб, за да се отправят към Европа“, предупреди директорът на „Фронтекс“.

Той подчерта, че в момента Египет се превръща във важен разпределителен пункт за мигрантите, като морският път от тази страна за Европа е особено опасен и много често отнема 10 дни. 

#Либия #Италия #Гърция #Турция #Средиземно море #мигранти #ФРОНТЕКС #Магреб