Обратно към пълната версия на статията »

Започна се: Испания поиска Гибралтар заради Брекзит

Започна се: Испания поиска Гибралтар заради Брекзит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Испания предяви претенции към Гибрлатар светкавично, след като стана ясно, че жителите на Обединеното кралство подкрепиха излизането от Европейския съюз на проведения вчера на Острова референдум. Външният министър Хосе Мануел Гарсия – Маргайо поиска споделен суверенитет за средиземноморската територия.

Гибралтар е отвъдморска територия, притежание на Великобритания от 1713 г. Включва Гибралтарската скала и пясъчен провлак, съединяващ скалата с Пиренейския полуостров. Заема ключова стратегическа позиция над Гибралтарския проток между Средиземно море и Атлантическия океан. „Скалата”, както наричат територията, на която живеят 30 000 души, е ключова в интензивните отношения между Англия и Испания. 95,9% от жителите на Гибралтар пък са гласували за оставане в ЕС.

„Резултатите напълно променят изгледите за нови възможности за Гибралтар, които той не е виждал от дълго време. Надявам се, че формулата със споделения суверенитет е много по-близо от когато и да било. За да е ясно – искаме над Скалата да се вее и испанският флаг“, обяви Гарсия – Маргайо.

#Испания #претенции #Гибралтар #Англия #Средиземно море #Атлантически океан #ЕС #територия