Обратно към пълната версия на статията »

Германия остро критикува ученията на НАТО в Източна Европа

Германия остро критикува ученията на НАТО в Източна Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на външните работи на Германия критикува ученията на НАТО в Източна Европа, в които участват и войски на Бундесвера. Според Франк-Валтер Щайнмайер алиансът не бива да изостря напрежението по границите с Русия с "дрънкане на оръжие" и трябва да води по-активен диалог с Москва.

Думите са от негово интервю за "Билд ам Зонтаг", цитирани от списание "Шпигел". Те се отнасят до маневрите Saber Strike (13-21 юни) и Anakonda-2016 (7-17 юни) с десетки хиляди военни, от които американските са близо половината.

"Заблуждават се тези, които смятат, че символичният танков парад по източната граница на алианса ще гарантира сигурността", казва министърът.

"Нужно е да не се дава повод за подновяване на предишната конрфонтация", допълва Щанмайер, според когото "не бива още повече д се изостря ситуацията с дрънкане на оръжие и бойни викове".

Вместо това външният министър би било фатално партньорите да се фокусират върху военния аспект и да търсят решение в политиката за сдържане на Русия. Вместо това би трябвало да се даде предимство на разоръжаването и контрола над въоръженията в името на сигурността в Европа.

 

#Германия #учения #НАТО #Източна Европа #граница #Алианс #сигурност #разоръжаване