Обратно към пълната версия на статията »

Днес е Черешова задушница

Днес е Черешова задушница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днешният ден е посветен на почитта към починалите близки. Това е втора задушница за годината и се нарича Спасовска или Черешова.

Патриарх Неофит ще оглави панихида в памет на Екзарх Йосиф I. Всяка година в памет на екзарх Йосиф I се извършва заупокойна служба край гроба му, който се намира в откритата южна галерия на митрополитския храм на София "Св. Неделя", в непосредствена близост до светия олтар. Тази година по решение на Светия синод възпоменанието ще бъде извършено на Задушница.

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

За помена се приготвя "коливо" - варено подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.

#задушница #Месни заговезни #патриарх Неофит #евангелие #молитви