Обратно към пълната версия на статията »

Русия готова да строи нови АЕЦ в България

Русия готова да строи нови АЕЦ в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Росатом“ е готов да разгледа възможността за строителство на нови атомни електроцентрали в България, въпреки че договорът за АЕЦ “Белене“ се провали. 

Това заяви вчера ръководителят на корпорацията Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Винаги се застъпвам за мнението, че ако това е грешка, то тя е грешка на конкретни хора, а не на народа или на страната, посочи Кириенко в интервю за телевизия "Россия 24".

Работим днес с българската атомна енергетика, допълни той. По думите на Кириенко, ако решенията имат професионален, а не политически характер, "ние винаги ще се споразумеем".

По-рано арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на "Атомстройекспорт" в спора с българската Националната електрическа компания (НЕК) по спирането на проекта за АЕЦ "Белене".

Съдът постанови Атомстройекспорт да бъде компенсиран за щети в размер 620 милиона евро, припомня ТАСС. Съдиите отделно са посочили, че до пълното погасяване на цялата сума на щетата в полза на „Атомстройекспорт“ се начислява неустойка от 167 хиляди евро всекидневно, се казва в съобщение на РИА Новости от вчера, което цитира представител на "Росатом".

НЕК ще обсъди дали да обжалва решението на Международния арбитраж в Женева, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Според първите изявления на българската страна НЕК дължи 550 млн. евро за поръчаното през 2008 г. и произведено оборудване - без неустойки. 

Голямата разлика в цифрите не беше обяснена.

Общият размер на иска, който "Атомстройекспорт" предяви, беше в размер 1,2 милиарда евро.

#Росатом #атомни електроцентрали #Сергей Кириенко #Атомстройекспорт #съд #щети #оборудване