Обратно към пълната версия на статията »

40 000 заети в аутсорсинг индустрията у нас

40 000 заети в аутсорсинг индустрията у нас
Пресцентър на Президенството
A A+ A++ A

40 000 са заетите днес в аутсорсинг индустрията в България, перспективите са до 2020 г. броят им да стане 60 хиляди.

Това посочи президентът Росен Плевнелиев при откриването на Третата годишна аутсорсинг конференция под наслов „Аутсорсингът – индустрия на акронимите” в София.

Президентът отбеляза, че аутсорсингът е една от най-динамично развиващите се индустрии у нас и секторът създава перспектива и нов хоризонт.

България се разпознава от инвеститорите като място на възможности за предоставяне на глобални услуги и бизнес процеси, а нашите компании постоянно въвеждат най-новите бизнес практики и поддържат високите стандарти и изисквания на всички големи индустриални и бизнес сектори. България днес е на трето място в света като предпочитана аутсорсинг дестинация и на първо място в Европа, отбеляза президентът.

През първото полугодие на 2015 г. броят на специалистите в аутсорсинг компаниите надвиши 35 хиляди, като до 2020 г. се очаква броят на заетите в сектора да се удвои.

Това е огромно постижение за българските предприемачи, иноватори, компании и млади специалисти, които виждат бъдещето си в България и показва, че успешното сътрудничество между държавата и частния сектор наложи страната ни като предпочитан аутсорсинг партньор за бизнеса. Тези успехи обаче не трябва да слагат край на усилията ни, а напротив – да ни стимулират още по-упорито да продължаваме напред“, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Икономиката ни показва своята зрялост, създаваме условия за развитие на индустрии на бъдещето, каза още президентът.

Той обаче посочи, че стои въпросът за кадрите, с който все повече се сблъскват индустриите на бъдещето в България - може ли образованието да се реформира и адаптира така, че предприемачите да виждат системата на образованието на тяхна страна и че то произвежда кадрите, от които имат нужда.

91% от големите аутсорсинг компаниите са в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че централите на 91 процента от големите аутсорсинг компании днес се намират в София. В сектора работят предимно млади хора, владеещи на високо ниво чужди езици.

Според проучване за аутсорсинг индустрията английският език се говори най-активно сред хората между 29-34 г., като 33 процента от тях живеят в София.

Най-големият брой хора, владеещи немски език на професионално ниво, също е в София, посочи Фандъкова.

В София има училища, които за 18 месеца подготвят нови кадри в ИТ-сектора в съответствие с нуждите на бизнеса и те трябва да бъдат подкрепени и да бъдат пример за други училища, каза още Йорданка Фандъкова.

 

#аутсорсинг #Росен Плевнелиев #Йорданка Фандъкова #компании #ръст #заети #индустрия