Обратно към пълната версия на статията »

Пострадалите от наводненията в Карловско ще получат по 325 лв. еднократна помощ

Пострадалите от наводненията в Карловско ще получат по 325 лв. еднократна помощ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две реки преляха в Карловско заради проливните дъждове. Най-пострадало е село Дъбене. Мощният порой наводни 15 къщи, дворове и улици, показа в репортаж "Нова телевизия" във вторник сутрин.

Десетки семейства са изкарали безсънна нощ, отводнявайки залетите си домове. 3-метрова вълна от река Мъртвица е ударила най-ниските точки в селото и е наводнила 15 къщи и няколко улици.

Сутринта отново е валял проливен дъжд, но в момента положението се нормализира, а нивото на реката е в норма. Обявено е частично бедствено положение освен в село Дъбене, което е най-сериозно пострадало от пороите, и в град Баня и квартал "Сушица" в Карлово. Това съобщи Данка Люртова, зам.-кмет на общината, цитирана от агенция "Фокус".

В момента служителите на дирекция "Социално подпомагане" описват щетите в село Дъбене, което пострада най-сериозно. На място заедно с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов е и зам.-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

"Според зам.-министъра на социалната политика ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лева за собствениците на наводнените къщи", информира още Данка Люртова. По думите й в село Дъбене положението бавно се нормализира. Багер заравнява улиците "50-а" и "51-а" в селото, чака се съдействие от 61-а Стрямска механизирана бригада за изграждане на временен мост над река Мъртвица.

В град Баня комисия също описва щетите по инфраструктурата след поройния дъжд. "Две улици са тотално изровени, виждат се канализационните и водопроводните тръби", каза още Данка Люртова. По думите й в Баня не са нанесени щети по имуществото на хората.

След проливния дъжд в Стара Загора миналата седмица жители на един от кварталите са с унищожени домове. Има няколко съборени къщи, като на места водата е достигала 3 метра дълбочина. От общината са започнали поетапен ремонт на улиците, като се очаква до месец всичко да бъде почистено.

В Свищов също има наводнени пътища. Отсечката Вардим - Нов град, която е част от пътя Свищов - Русе, е затворена за неопределено време заради наводнение и свличане на земна маса върху пътя.

До късно снощи екипи на Областно пътно управление отводняваха главния път. И в тази област има наводнени къщи. Във Велико Търново от вчера се извършва наблюдение на всички локации на река Янтра.

Наводнен беше и републиканският път Троян - Шипково. Отнесен беше релсов мост в с. Калейца.

 

#наводнение #щети #помощ #реки #село #къщи #мост #път #инфраструктура #Дъбене #Карлово #Баня