Обратно към пълната версия на статията »

Сирийската измама

Сирийската измама
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Интернет направи бизнеса глобален. Професионалните мошеници се възползваха от това. Почти всеки по-отдавнашен интернет потребител е получавал нееднократно по електронната си поща писма, в които се обещават големи финансови възможности за получателя.

Всеки по-опитен интернет потребител не им обръща внимание и ги изтрива без да ги чете. За много хора обаче електронната поща е все още ново явление и неопитността им, съчетана с известна доза наивност, може да им донесе големи неприятности. Не един българин е приключвал краткото си посещение във въображаемия розов свят на бързото забогатяване и лесните пари с дълбоки психологически рани и изпразнен портфейл.

Всеки активен Интернет потребител е получавал имейли, съдържащи т.н. нигерийска измама. Обикновено писмото е подписано от принц, дете на диктатор или корумпиран шеф на петролна компания, който ви съобщава, че има скътани някакви 000 000 и му трябва помощта ви, за да ги прехвърли на сигурно място в Европа срещу например 20% комисионна. Измамниците пращат милиони такива писма и чакат някой да захапе въдицата.

Ако започнете кореспонденция с тях, след няколко писма се стига до положение, че трябва да платите малка сума, за да бъде транспортиран куфара с парите до България или пък някаква банкова комисионна за превода. Вероятно има наивни хора, които се заслепяват от мнимата печалба и дават пари на измамниците. Проблемите по доставката на богатството се зациклят и мошениците продължават да искат пари. Сумите обикновено стигат до юрисдикция, където е невъзможно да направите банкова рекламация, а ако отидете на място, може и да не се върнете.

Днес на електронната поща на изданието се получи следното писмо, очевидно преведено с помощта на google translate:

Здравей, скъпа,

Имам удоволствието да се срещнат и да се запознаят с вас по пощата
Отново My Name е Ана Мария Хосе, аз да ви свързва, защото имам нужда
Вашите assistance.I съм войник, работещи като поддържане на мира на ООН
отряд в Сирия, имам в моето владение
сумата от $ 3,7 милиона щатски долара, които направих тук в Сирия,
искам да стои като ми
бенефициент и да получават на фонда и го пази и
подпомогнат от мен да го инвестират в добра печеливша
бизнес или инвестиция във вашата страна, докато аз ви посети.

Аз ще ви кажа още веднъж да получа отговор от вас.

поздрави

„Войникът“ Ана Мария Хосе е изпратил това писмо от пощата си - h.e.khalifamohamedam@gmail.com

Най-популярните измами са две – молба за съдействие при прехвърляне на голяма сума, популярна на Запад като “Нигерийската измама” или “419” – пари или съобщение за печалба от лотария, в която вие не сте участвали.

Нигерийското писмо или измамата “419” - идва от първоизточника й – Нигерия, откъдето тръгват първите такива писма. В наши дни измамата се е превърнала в истинска индустрия в тази африканска държава. Другото популярно наименование “419” идва от съответния член в наказателния кодекс на Нигерия, който забранява подобни деяния.

Първоначално тази измама се е разпространявала в САЩ и Канада с писма по пощата или по факса. С развитието на интернет обаче, тези форми бързо са забравени и удобството на електронната поща налага своето. По този начин и самата злоупотреба се разраства твърде бързо като обем и географски обхват, най-вече поради достъпността на електронната поща.

Какво представлява измамата?

Основната отличителна черта е, че на жертвата се предлага възможност за придобиване на много голяма сума пари срещу минимални усилия. Обикновено жертвата получава мейл, в който се умолява за съдействие за прехвърляне на голяма сума пари (обикновено няколко милиона) срещу голяма компенсация. Много често изпращачите разказват трогателни истории за политически и други преследвания в някоя африканска държава. Веднъж хванали жертвата на въдицата, измамниците започват да изискват заплащането на най-различни суми, които трябва да се заплатят от жертвата преди тя да си получи “богатството”.

Формите на събираните суми са най-разнообразни, като например: подкупи за чиновници, мита, данъци, такси за обслужване на банкови сметки и др. След всяка заплатена сума се появява следващата – и така докато жертвата се усети или просто остане без пари.
Измамата се среща в хиляди вариации, но една от най-типичните особености е, че винаги в един момент се появява елемент на незаконност за пред жертвата, с цел да не смее да потърси съдействие от полицията.

Тази измама има много разновидности. Понякога писмата, които изпращат мошениците са истинско художествено произведение и може да се забавлявате докато ги четете. На нея се ловят само най-наивните хора и аз не познавам такива до момента. Въпреки това я слагам за пълнота, защото е много популярна.

 

#интернет #имейл #Нигерия #потребител #измамници #САЩ #Канада