Обратно към пълната версия на статията »

МВнР осъди атентатите в Дамаск

МВнР осъди атентатите в Дамаск
Атентатите бяха извършени рано сутринта на 10 май в квартал „Казаз“ в южната част на сирийската столица и са едни от най-кървавите атаки от началото на народния бунт през март 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на Република България (МВнР) изказа съболезнования към близките на десетките загинали при атентатите в Дамаск в четвъртък, 10 май.

„Категорично осъждаме днешните атентати в Дамаск, довели до десетки убити и ранени. Изразяваме искрените си съболезнования към близките на жертвите в двете тежки експлозии“, се казва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева, съобщиха от министерството.

„През последните дни насилието в столицата, както и в други сирийски градове, ескалира. Тези събития доказват за сетен път спешната необходимост от пълното прилагане на Плана на Кофи Анан, както и на Резолюции 2042 и 2043 на Съвета за сигурност на ООН, за да се осигури мирен преход в страната“, продължава изявлението.

От министерството за пореден път призоваха българските граждани в Сирия да напуснат страната, при това незабавно.

„След днешните взривове и крайно влошената ситуация по сигурността всяко оставане в Сирия ще бъде изцяло на отговорността на съответния гражданин“, се казва още в изявлението.

По-рано в четвъртък и Европейският съюз (ЕС) осъди бомбените атентати, като заяви, че възобновяването на насилието в Сирия прави мисията на Кофи Анан „още по-трудна, но също така още по-важна“, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Атентатите бяха извършени рано сутринта на 10 май в квартал „Казаз“ в южната част на сирийската столица и са едни от най-кървавите атаки от началото на народния бунт през март 2011 г., който с течение на времето се милитаризира заради репресиите на режима на Башар ал Асад.

Както при всеки атентат, режимът и бунтовниците си размениха взаимни обвинения за това кой го е извършил.

#МВнР #Дамаск #атентати #Весела Чернева #Сирия