Обратно към пълната версия на статията »

„Анонимните“ правят сайт за безплатна музика

„Анонимните“ правят сайт за безплатна музика
„Анонимните“ се заемат с това да обединят в много по-удобна за слушане на музика форма услугите на YouTube, Soundcloud и други. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Глобалното движение „Анонимните“ създава музикална социална платформа Anontune, позволяваща на потребителите да слушат песни безплатно онлайн.

Един от основните принципи при работата на „Анонимните“ по проекта е, че за да бъде спряно пиратството, трябва да му се даде лесна и легална алтернатива – думите принадлежат не на кого да е, а на Кевин Цуджихара, президент на „Уорнър Брос“, предаде bTV.

Така „Анонимните“ се заемат с това да обединят в много по-удобна за слушане на музика форма услугите на YouTube, Soundcloud и други – ако успеят, желанието на потребителите да пиратстват би трябвало да изчезне от само себе си.

По ирония платформата се появява на бял свят скоро след като по-агресивни „анонимни“ хактивисти (от „хакери" и „активисти“ – бел. ред.) атакуват сайта на RIAA (Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка).

Появата на Anontune, най-вече заради противоречивата репутация на създателите му, притесни доста хора и най-вече големите компании.

Гиганти като UAG и VEVO побързаха да блокират достъпа на сайта до техни видеоклипове в YouTube. EMI направи същото, но в края на април разблокира продуктите си, което от Anontune оценяват като голям пробив.

Първите, които съобщават за платформата – wired.com, предупреждават потребителите от потенциалния риск да използват на компютрите си приложения, написани от „Анонимните“.

Отговорите на атаките са публично достъпни, както и кодът на приложенията. Сайтът, който все още е „много бета“, вече не прибягва до Java и е отворен за коментари и предложения от всеки желаещ.

Три демо профила позволяват да се проверят възможностите на платформата без регистрация, но за момента доста от парчетата са блокирани от гореспоменатите компании.

Благодарение на доброволци Anontune е достъпен на 10 езика, включително български, но все още се смята, че проектът е в зародиш.

Дали наистина ще има ефект върху пиратството, тепърва ще се види, коментират специалисти от областта.

#Анонимните #музика #Уорнър Брос #YouTube