Обратно към пълната версия на статията »

Правят статистика на делфините в Черно море, компенсират рибарите

Правят статистика на делфините в Черно море, компенсират рибарите
Институтът по рибни ресурси ще бъде нает за извършване на статистика по отношение на броя на делфините в Черно море. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ще бъде изготвена статистика за броя на делфините в Черно море, за да могат да бъдат компенсирани българските рибари за щетите, нанесени на мрежите им от морските бозайници.

Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов по време на работна среща за правилата, условията за риболов и опазване на рибните ресурси в Черно море, която се провежда във Варна, предаде агенция „Фокус“.

Институтът по рибни ресурси ще бъде нает за извършване на статистика по отношение на броя на делфините в Черно море, а оттам ще се търси и компенсация за българските рибари по отношение на нанесените щети от делфините на мрежите и най-вече на даляните, обясни Господинов.

По думите му към момента единственото решение, което експертите виждат, е да бъдат поставени на мрежите устройства, които извършват ехолокация и които плашат делфините.

Вече има такива устройства и дори се проучват, като тяхното принципно действие е точно това – да се излъчват вълни, които да плашат делфините и самата честота на сигнала се променя през две седмици, добави шефът на ИАРА.

„Те са интелигентен вид бозайници, свикват с този вид сигнал и това не им пречи. Затова се налага и смяната на сигнала през две седмици“, заяви още Господинов.

Освен проблема с морските бозайници, българските рибари все още се страхуват да ловят риба след 12-милната зона през Румъния, който проблем ще бъде засегнат на срещата в сряда с цел да отпадне.

С Турция се водят разговори по отношение на свръхулова, който осъществяват турските рибари, посочи още Господинов.

Той уточни, че основната цел на срещата между Румъния, България и ЕК е по отношение на равния достъп в общоевропейските води за улов на риба, както и по отношение на контрола, който трябва да извършват съвместно ИАРА на Румъния и България, както и на двете гранични полиции, като идеята е да се определят точно правилата.

Акцент ще бъде поставен върху това да няма никакво значение дали рибарите се проверяват от румънски или български власти и те да извършват еднакви по вид проверки и да изискват едни и същи документи.

На въпрос защо на тази среща не присъстват представители от Турция, Драгомир Господинов каза, че Европейската комисия е проявила желание да проведе разговори предимно с Румъния и България, които са страни – членки на Европейския съюз.

„С Турция се водят разговори по отношение на свръхулова, който осъществяват турските рибари, тъй като България и Румъния имат квотен принцип, а турците нямат. Затова единственият начин да се опази рибният ресурс в Черно море е да се постигне някакъв синхрон по отношение на улова и този начин е чрез квоти“, категоричен бе директорът на ИАРА.

ЕК неведнъж е правила подобни срещи и именно това е идеята – в страните, които граничат с Черно море, да се определи някакъв лимит за улова, подчерта Драгомир Господинов.

#делфини #рибари #България #Румъния #Турция #ЕС #ЕК #Черно море #Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА #Варна #Драгомир Господинов #риба