Обратно към пълната версия на статията »

BBC: Защо България вдига врява за носенето на никаб?

BBC: Защо България вдига врява за носенето на никаб?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е на път да стане поредната държава в Европейския съюз, която забранява покриването на лицето с никаб, хиджаб, и бурки след като дясно ориентираната коалиционна партия Патриотичен фронт е внесъл законопроект в парламента като превантивна мярка, пише BBC.

Белгия, Франция и Латвия вече са приели подобни закони, но примерът на България идва от малкия южен град Пазарджик, който вече е наложил ‘забрана за бурки’, както го наричат местните медии.

Воалите, които покриват лицето не се считат за традиционно облекло за мюсюлманите в България, които представляват 10% от 7 милионното население на страната. По-голямата част от тях са етническите турци, роми и помаци. Всъщност почти всички жени, които са били забелязани да носят хиджаб в близките няколко години са членове на малката салафистка ромска общност в Пазарджик.

Населението на града е в центъра на конфликта и медийното внимание след като на един от мюсюлманските проповедници в града - Ахмед Муса 3 пъти му било повдигнато обвинение за насаждане на религиозна омраза. Местните казват, че Муса е бил роден християнин, но преди 20 години приема исляма и възприема много от консервативните си виждания след като пътува на запад.

Само 4% от 70 000 –то население на Пазарджик са мюсюлмани и само малка част от тях са последователи на Ахмед Муса. Още присъствието само на около двадесетина жени, които носят никаб в града, създава безпокойство в местната администрация.

„Основното нещо което мотивира предложението за тази забрана са терористичните атаки, които станаха в Европейските държави и увеличаването на мигрантите, които влизат в страната през последните няколко години” – обяснил секретарят на общината Румен Кожухаров.
Полицията вече е съставила акт на една жена за носене на бурка по улиците на смесения квартал „Изток”, където джамията Абу Бакир на консервативната мюсюлманска салафистка общност била построена преди десетина години.
Седмица след забраната по улиците на града няма да видите нито една жена с бурка. Местните хора с неохота коментират недоверието си към журналистите, заради постоянните посещения на телевизионни екипи и предубедеността към тяхната общност. Един мъж от джамията Абу бакир , който се представил само като Агати, казал пред BBC че забраната е обида към религията, но отказал да даде подробности.
Рамиз Сали, бивш ръководител на мюсюлманския съвет в града, който сега работи в 350 годишната градска османска джамия казва, че той не се интересува дали жената ще покрива лицето си или не, но исляма изисква носенето на забрадка. Той добавя, че истинските проблеми пред ромската махала са високата неграмотност и безработицата:
„ За какъв тероризъм говорим, когато половината от населението на махалата ровят из контейнерите със смет.”- казва той.

След Пазарджик още 5 големи български града включително и столицата София са започнали обсъждането на подобни забрани. За разлика от Пазарджик , обаче, вторият по големина град Пловдив гласува против. Кметът на града дори се шегува с предложението като казва, че то ще се отрази само на Мики Маус и Минионите.

От главно мюфтийство критикуват забраната за покриване на лицето, като я определят за нарушение на свободата на вероизповеданията, която е законно установена в Конституцията на България: „Крайно десните популистки псевдо патриотични крила се стремят да натрупат политически дивиденти на гърба на мюсюлманите, което е непочтено и дава тласък на ислямофобията по света.” – казва Джалал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

Покриването на лицето не е било голям проблем в България преди членове на партия ВМРО (които са част от патриотичния фронт) да започнат да изискват забраната в края на март месец тази година, и тяхното предложение да натрупа огромна подкрепа и в управляващото мнозинство и в опозицията.

„Носенето на бурки е една от първите стъпки, които водят до радикализация на ислямската общност в България. Ние не трябва да позволяваме такъв радикализъм.” – казва членът на ВМРО Искрен Веселинов. Той допълва, че терористичните атаки във Франция и Белгия са доказателство че подобна забрана е необходима.
„Франция и Белгия започнаха да обсъждат забраната още преди 30 години, но я изпълниха едва преди няколко, след като се създадоха няколко поколения ислямисти.” – добавя той.

Според Димитър Бечев, гостуващ научен сътрудник в центъра за европейска политика на Харвард , забраната за покриване на лицето е част от голяма политическа игра.Той пояснява, че членовете на управляващата коалиция, включително и на партията на премиера Бойко Борисов - ГЕРБ, са подкрепили забраната за да успокоят коалиционния си партньор Патриотичния Фронт, докато левите са я подкрепили заради твърдата й националистическа нагласа.

Това е заплаха за нарастването на един порочен кръг: националистите ще направят от мюсюлманите изкупителни жертви, което ще доведе до радикализацията на някои индивиди, което пък от своя страна ще подхрани тона на омразата. 

#България #хиджаб #бурка #роми #помаци #мюсюлмани #салафит #ВМРО #Бойко Борисов #националисти #заплаха #ислямисти #ГЕРБ #Пазарджик #Пловдив