Обратно към пълната версия на статията »

Нова протестна вълна блокира Гърция

Нова протестна вълна блокира Гърция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови стачки блокират Гърция. В неделя Атина е без автобуси, тролейбуси и електрическа железница, пристанищата в Пирея и Солун ще бъдат затворени. Тридневният протест на митничарите срещу новия пакет мерки на правителството продължава.

Столицата Атина ще бъде без метро през уикенд заради стачка на профсъюзите. Те протестират срещу пакет закони, изготвени от правителството.

В Гърция може да се стигне до ново намаляване на пенсиите и заплатите, а това е сигурен начин за удължаване на рецесията. Това става заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" ръководителят на Института за международни икономически отношения д-р Хараламбос Царданидис.
Според него част от мерките за постигане на бюджетен излишък ще трябва да бъдат предоговорени след овладяването на дълговия проблем.

До 2018 г. трябва да бъдат приложени различни мерки, които не са социално приемливи, например - пенсионната реформа или увеличаването на данъците. Също така е сериозен проблем постигането на излишък от 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е изключително трудно.

"Тук говорим за първичен излишък, който трябва да бъде запазен няколко години. Много анализатори се съмняват, че Гърция ще успее да покрие всички тези изисквания. При нас данъците са сред най-високите в Европа.

Например данъкът върху добавената стойност е 24 % върху много стоки. Честно казано, аз смятам, че някои от тези мерки трябва да бъдат предоговорени, защото е невъзможно постигането им заедно", казва д-р Хараламбос Царданидис. 

 

 

 

#Гърция #протести #Атина #стачка #профсъюзи #данъци #пенсионна реформа #Европа