Обратно към пълната версия на статията »

Външните министри на ЕС искат отлагане на безвизовия режим с Турция

Външните министри на ЕС искат отлагане на безвизовия режим с Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се разбраха да бъде забавен безвизовия режим на ЕС с  Турция, ако не се спазват условията и миграционният поток се увеличи.

Предстои решението да бъде одобрено или отхвърлено от Европейския парламент. 

Принципната договорка засяга още Косово, Украйна и Грузия. Все още обаче не са ясни точните критерии за въвеждането на мярката. Не е фиксиран и броят на нарушенията, които ще я задействат.

Външният министър Даниел Митов беше категоричен, че България отдавна е разпознала опасността от миграционен поток и е най-подготвена с мерки срещу бежанския натиск.

„Българските граждани трябва да са спокойни, че правителството веднага е отчело този елемент, поставило е въпроса и НАТО се е ангажирало да оценява първо резултатите от операцията в Егейско море и да е гъвкаво в оценката по отношение на евентуалното пренасочване на трафика на хора през алтернативно маршрути“, каза той.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък подчерта, че проблемът с недостига на личен състав е решен, а капацитетът за залавяне на нелегалните е на ниво.

„Проведохме национална операция с 1400 служители и около 400 автомобила и успяхме да установим само 25 души“, припомни тя.

По-рано генералният секретар на НАТО и върховният представител за външната политика на ЕС обявиха, че засилват сътрудничеството по спиране на миграцията през Егейско море. НАТО ще помага на европейската агенция Фронтекс с наблюдение, разузнаване и комуникационни възможности.

#Турция #ЕС #безвизов режим #външни министри #мигранти