Обратно към пълната версия на статията »

Местан: Плевнелиев плаща висока политическа цена заради позициите си анти-Путин

Местан: Плевнелиев плаща висока политическа цена заради позициите си анти-Путин
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев може би е бил заставен да плати една много висока политическата цена за откровените си антипутинови позиции. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, предаде БГНЕС.

„Не се коментира категорична позиция на действащ държавен глава, който не иска да се кандидатира по лични причини, защото не бихме могли да знаем какви са те. Предвид на профила на този президент мога да кажа едно много искрено и дълбоко жалко. Жалко, че Росен Плевнелиев няма да е кандидат за президент, казвам го искрено. Явно, че решението му е окончателно”, каза Местан.

„Съжалявам, че един президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира, за да повтори мандата си. Той наистина беше много ярък и еднозначен евроатлантик. Не знам кои ще са кандидатите за президент, но при всички случаи, основният критерий за това кого ДОСТ ще подкрепи, е дали този кандидат покрива критерия да бъде не по-малко ярък евроатлантик от Росен Плевнелиев. България има нужда от приемственост по отношение на евроатлантическата линия на поведение на президента Росен Плевнелиев. Ние няма да направим компромис с този критерий”, зарече се лидерът на ДОСТ.

Местан коментира, че отношението към Изборния кодекс е втори много силен критерий дали един политик е демократ или не. „Всеки, който съучаства във фашисткото престъпление на 21 в. – престъплението Изборен кодекс, не може да разчита на подкрепата на ДОСТ – нито за управлението си или за каквито и да е политически проекти, начинания. За нас съучастието в това престъпление е равно на делегитимиране на демократичната претенция, на който и да е български политик. Няма как, когато става дума за фундаментални принципи да бъдат пожертвани в името на властта”, поясни той и добави, че ако ГЕРБ в коалиция с части от РБ станат съучастници на ПФ за налагане на нови дискриминационни текстове в Изборния кодекс, те губят автоматично легитимността си на системни, демократични десни партии.

„На президентския вот не може да се гледа като на проверка на тежест, това е много дребна цел. България има да решава важна цел – от страна с плакатен евроатлантизъм, да се превърне в страна, която реално го изповядва. Затова е много важна фигурата на следващия президент”, посочи бившият лидер на ДПС. Местан обясни, че ДОСТ ще изчака номинациите на другите партии и тогава Националният съвет ще вземе решение дали да издигне свои кандидати, ако няма достатъчно ярки евроатлантици сред тях.

#Местан #Плевнелиев