Обратно към пълната версия на статията »

Петкова: Изненадана съм от колегите от АБВ, чиито аргументи бяха проблемите в сектор "Енергетика”

Петкова: Изненадана съм от колегите от АБВ, чиито аргументи бяха проблемите в сектор "Енергетика”
Теменужка Петкова / БГНЕС
A A+ A++ A

„Изненадана съм от действията на колегите от АБВ, изненадана съм и от това, че един от техните аргументи бяха проблемите в сектор "Енергетика”, коментира днес по Нова тв енергийният министър Теменужка Петкова.

„Ние стабилизирахме сектора и работим за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ. Ако това може да бъде проблем за някой в сектора, това е доста притеснително”, каза още Петкова.

„В сектора има проблеми и те не са от вчера. Колегите от АБВ са запознати с генезиса на проблемите, тъй като на състоянието на енергетиката са се отразили и събития от периода 2004-2006 г. Тогава са взимани политически решения без икономическа обосновка”, коментира министърът.

През последните седмици от АБВ показаха, че в кампанията за президенсткия пост ще заложат на критиките за съществуващи и/или измислени проблеми в енергетиката. Очаквано от партията започнаха с провалените проекти „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“, преминаха през „ангажименти“ на кабинета по проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, свъзвани с пътувания до Китай и Япония, като не пропуснаха да засегнат и ценовата политика и дефицитите в енеригйната система, пише 3e-news.net.

Енергетиката е секторът, с който хората могат да бъдат манипулирани много лесно и да бъдат разделяни, коментира експерт от бранша. Според него е напълно обяснима носталгията на лидера на АБВ Георги Първанов към проектите от „големия шлем“, превърнал се в емблема на втория му президентски мандат. Именно тези теми обаче може да се превърнат в капан за партията на бившия президент.

Първо, хората в България станаха по-прагматични и това, което ги вълнува е да имат електроенергия на поносими цени. Мантрите, че Белене ще им доставя евтин ток, а „Южен поток“ - по-евтин газ, вече не работят – и на децата им стана ясно, че всяка инвестиция в нова мощност или в модернизацията на съществуваща такава товари цената за крайния потребител.

Второ, защото проблемите в енергетиката не са от последната година. Напротив – именно през месеците от миналата пролет досега започна да се разплита гордиевият възел на междуфирмената задлъжнялост в сектора, тръгна либерализацията на електроенергийния пазар, открита бе и заработи енергийната борса. Потръгна видимо и работата по диверсификацията на газовите доставки – интерконекторите със съседните държави са извадени от фризера, където стоят от години, като тези към Гърция и Румъния са в съвсем напреднал етап и с осигурено финансиране.

Припомняме, че това е периодът, когато по време на тройната коалиция с доминиращо участие на социалистите и президент Първанов, тръгна проектът „Белене“ - с предопределена руска технология и предрешен изпълнител – руската „Атомстройекспот“, без ясен финансов модел, с прехвърлен на държавата риск за пазарната реализация и огромен корупционен потенциал. Затова не беше изненада, че проектът така и не успя да привлече нито частен, нито държавен инвеститор отвън. А българските данъкоплатци и потребителите на ток плащаха солените сметки за празната площадка в Белене. И продължават да плащат – защото част от финансовия дефицит в НЕК се дължи и на този проект, а голямото плащане всъщност предстои – в случай че руската страна спечели арбитражния иск срещу НЕК.

Това е и периодът, а може би и малко по-късно – до 2012 година, в който цените на тока бяха притискани изкуствено до неприемливо ниски нива. Това дестабилизира финансите на енергийните компании и е основната причина за дефицита, който сега министерство и енергиен регулатор се опитват със съвместни усилия да стопят.

Нека не забравяме, че и проблемът с избора на Уестингхаус за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ има социстория –при правителството „Орешарски“ тогавашният енергиен министър Драгомир Стойнев отиде в САЩ и хареса реактора на американската фирма, а в последните дни на кабинета придвижи спешно подписването на споразумението с Устнгхаус за изграждане на блока. Това споразумение сега е спряно, а командировките на представители от енергийното министерство в Китай и Япония имат работен характер – проучват потенциален инвестиционен интерес, без да са поемани каквито и да е ангажименти, увери наскоро енергийният министър.

В същото време за първи път ясно беше казано от министър на енерегтиката, че България може да продължи да развива ядрената си енергетика. Но това ще става само при определени условия: наличие на ясен инвеститор, без ангажименти на държавата - нито под формата на гаранции от бюджета за привлечения финансов ресурс, нито с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията. „Аз съм последният министър, който ще подкрепи популистки проект“, заяви наскоро Петкова.



#Петкова #АБВ #енергетиката #Белене #Южен поток #дефицит