Обратно към пълната версия на статията »

Не губете вяра в Европа! Синдромът „6 май“ е опасен!

Не губете вяра в Европа! Синдромът „6 май“ е опасен!
A A+ A++ A

Последните избори във Франция, Гърция и Сърбия (и други места в Европа) на 6 май 2012 г. изглеждат като признак за западането на идеята за Обединена Европа, и то дори по-убедителен признак за това, отколкото стабилно спадащата активност на изборите за Европейски парламент всеки 5 години.

Социалистът Франсоа Оланд победи Саркози на президентските избори във Франция, макар и с малко, като обеща да предоговори т.нар. Фискален пакт на Европейския съюз заедно с германския канцлер Ангела Меркел (която пък загуби изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн), поставяйки под въпрос единството на Франко-Германия – централната опора на ЕС, която никога не е била под съмнение при Ширак или Саркози.

Оланд повтаря (нещо, което временният български председател на Партията на европейските социалисти повтаря като ехо), че иска да насочи Европа към растеж, вместо към фискални ограничения. За съжаление при социалистите растеж по всяка вероятност се използва като евфемизъм за харчене и разходите, сфера, в която са се отличили из цяла Европа (макар и не само те).

В Гърция, след провала си в това да изведат нацията към по-добри времена, двете основни партии, дясната „Нова демокрация“ и лявата ПАСОК, се представиха твърде зле, като в същото време станаха свидетели на възхода на редица крайнолеви и крайнодесни формации, които като че ли изпълзяха от бездната на миналото. Виждайки това, човек не може да не си помисли, че историята се повтаря – защото след 1929 г. следва 1933 г., когато крайнолявото и крайнодясното започват да се сблъскват по улиците на Европа (да се надяваме, че днес сблъсъците ще са само словесни). Резултатите от гръцките избори възкресиха страховете, че Гърция може да изпадне от еврозоната и от ЕС.  Кошмарен сценарий!

В Сърбия, въпреки че повечето основни партии са про-ЕС, най-проевропейската партия на досегашния президент Борис Тадич, който сега има равни шансове да бъде избран на втория тур заедно с опонента си Николич, загуби парламентарните избори, а проучванията показват, че едва под половината от сърбите са убедени, че ЕС е правилният път за страната им. Разбира се, сръбският случай е усложнен от загубата на Косово и проблема с косовските сърби, но настроенията все пак са показателни.

За съжаление европейците, изглежда, все още не разбират, че всички предизвикателства пред тях вече не са породени от „икономическата криза“. Световната икономическа криза свърши преди известно време. Вече няма криза, защото тя просто въведе света в една нова епоха – светът след 2008 г. е различен от света след 1989 г., и дори от света след 11 септември 2001 г. Този нов свят изисква по-висока конкурентоспособност, по-високи умения, може би дори по-дълго работно време, както и промяна на европейската социална държава и съпътстващия я манталитет, в комбинация с по-дълбока регионална интеграция (т.е. на ниво ЕС). Всичко това е обратното на Синдрома „6 май“!

ЕС е най-доброто, което се е случвало на Европа от идването на земеделието или дори от откриването на огъня. Малко хора го осъзнават днес, но ако се позволи на ЕС да започне да се разпада – вместо да бъде посилен, – на карта ще бъде поставено много повече от социалните придобивки и икономиките. Може да колабират елементарният мир и сигурността! Така че, моля ви, не губете вяра, че ЕС е верният път. Самата тази мисъл е опасна!

ТАЗИ СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ

#ЕС #Европа #Европейски съюз #Франция #Гърция #Сърбия #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Никола Саркози #Германия #Ангела Меркел #европейски фискален пакт #избори #Борис Тадич #Томислав Николич #Косово #световна икономическа криза #крайнодесни #ПАСОК #Нова демокрация