Обратно към пълната версия на статията »

Над 1100 мигранти бяха спасени край бреговете на Италия

Над 1100 мигранти бяха спасени край бреговете на Италия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Италия отново спасиха имигранти от удавяне във водите между остров Сицилия и Северна Африка. Хората са получили помощ в рамките на 11 операции по море. По последни данни от началото на годината в Италия са пристигнали близо 32 хиляди имигранти като със затопляне на времето техният наплив се засилва.

Над хиляда и сто имигранти, най-вече от Западна Африка бяха спасени за последните 24 часа в Средиземно море между италианския остров Сицилия и Северна Африка. Проведени са общо 11 отделни операции, в които са участвали италиански, ирландски и германски кораби, както и частни спасителни съдове на благотворителни организации като "Лекари без граници" и "SOS Средиземно море".

Според Международната организация по миграцията в Италия между 5 и 12 май са пристигнали над 2 хиляди и 600 души, което е 68 на сто повече отколкото за предходния седемдневен период. 

Междувременно в ООН беше представен проект за фонд, който ще даде възможност на около 30 милиона деца-бежанци да продължат образованието си. Очаква се създаването му да бъде официално обявено на световната хуманитарна среща на върха в Истанбул на 23 и 24 май.

Той ще бъде наречен "Образованието не може да чака". Инициаторите на проекта, сред които институции на ООН като УНИЦЕФ, Върховният комисариат за бежанците, ЮНЕСКО и Световната банка, искат да съберат 3 милиарда и 850 милиона долара през следващите пет години и се надяват фондът да започне да функционира още в началото на следващата учебна година.

 

#Италия #имигранти #Сицилия #Западна Африка #кораби #ООН #наплив #деца-бежанци