Обратно към пълната версия на статията »

В Гърция чакат нов данъчен кошмар

В Гърция чакат нов данъчен кошмар
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тази седмица законопроектът за увеличаване на данъците в Гърция ще бъде внесен в парламента. Задаващите се нови данъци са сред основните теми в гръцките вестници днес, съобщава БТА.

Кошмарът отново започва, пише по темата в. "Та неа" като допълва, че данъчният натиск започва на 1 юни тази година, а мерките, които правителството ще предприеме, възлизат на 1,8 милиарда евро.

В. "Та неа" сравнява преговорите с международните кредитори с руска рулетка.

От новите данъци ще бъдат засегнати 8,5 милиона гърци, отбелязва в. "Имерисия". Изданието коментира, че заради пакета от нови мерки, който правителството на Алексис Ципрас ще приложи, ще има "цунами" от поскъпване на редица стоки и услуги.

Международният валутен фонд (МВФ) иска да се приложат реформи в социалния сектор, които да затруднят провеждането на стачки и да улеснят масовите уволнения, отбелязва вестник "Етнос" по повод започналите преговори за промени на пазара на труда. В момента работодателят може да освобождава до 5 на сто персонала си всеки месец.

МВФ иска стачка да се обявява с по-голямо мнозинство от синдикални членове и служители на конкретната компания.

Вчера стана ясно, че СИРИЗА губи доверието на избирателите. Всеки двама от трима, гласували на последните избори за тях, вече подкрепят други.

Проучването е направено след стачките и протестите срещу приетата от управляващите пенсионна реформа.

#данъци #Гърция #Парламент #реформи #Алексис Ципрас #МВФ #СИРИЗА #заплати #стоки #услуги #поскъпване #пенсионна реформа