Обратно към пълната версия на статията »

Финландия твърдо иска България и Румъния в Шенген

Финландия твърдо иска България и Румъния в Шенген
Цветан Цветанов се срещна с финландския министър на вътрешните работи Пайви Расанен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финландското правителство се отнася положително към идеята за приемането на България и Румъния в Шенген на два етапа – отваряне на морската и въздушната граница и след това сухопътната граница, каза министърът на вътрешните работи на страната Пайви Расанен.

„Високо ценим направеното по техническите показатели. Както вашата, така и нашата цел е България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство“, заяви Расанен по време на срещата си с българския си колега Цветан Цветанов.

Тя припомни, че през октомври председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е препоръчал членството на двете страни да бъде одобрено.

Финландският вътрешен министър подчерта, че имат условия, преди да бъде взето решение, и от изпълнението им зависи дали то да бъде положително.

„Тези условия са: борба с корупцията и доказателства, че съдебната система започва да работи ефективно“.

Пайви Расанен обясни, че при необходимост финландското правителство ще изиска писмено от българската страна сведения какъв напредък е постигнат в тези две области. По думите й, преди да бъдат премахнати границите, трябва да бъде показано, че има напредък.

„Надявам се и желая двете страни колкото се може по-скоро да станат членове на Шенген, което е във ваш и в наш интерес“, подчерта Расанен.

„Ние имаме една от най-добре оборудваните технически морска граница в ЕС. Цялото крайбрежие се охранява с кораби, хеликоптери и се контролира посредством интегрираната система за наблюдение. Подобна система се прави и на българо-турската граница. Прилагат се най-добрите техники и практики, които се използват в Европа“, отбеляза на свой ред Цветанов.

За да се убедят и финландските политици, че България е покрила технически критериите за Шенген, вътрешният министър покани Пайви Расанен на официално посещение в страната.

„Аз нямам притеснения за сигурността на външната граница на ЕС. Всичко, което е необходимо, е направено. Оценката, която искаме да получим, и решението, което трябва да бъде взето от Съвета на министрите, е допълнителна отговорност, с която България и Румъния ще се натоварят. Ние знаем, че сме част от общата сигурност на Европа и полагаме ежедневни усилия, за да повишаваме квалификацията на българските служители, да надграждаме системите за сигурност, да ползваме най-добрата техника“, обясни Цветанов.

Той представи и постигнатото в областта на корупцията и борбата с организираната престъпност. По време на срещата българският вътрешен министър запозна домакините и с мерките, които правителството полага за интеграция на ромите. Беше обсъдена и възможността за засилване на полицейското сътрудничество между двете страни.

Пред депутати във финландския парламент Цветан Цветанов представи стъпките на страната по пътя към Шенген и постигнатото в областта на сектор „Сигурност“.

#сигурност #Шенген #Румъния #България #Финландия #министър на вътрешните работи #вицепремиер #Цветан Цветанов