Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев готов да предложи служебен кабинет №3, но не искал да се стига дотам

Плевнелиев готов да предложи служебен кабинет №3, но не искал да се стига дотам
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти днес, че е готов да сформира служебен кабинет № 3, ако се наложи, но не иска да се стига дотам. Винаги имам готовност да изпълня конституционните си задължения, не може да има никакво съмнение в това. По отношение на служебно правителство - правих го два пъти, ще го направя и трети път, ако се наложи, но не искам да се стига дотам, заяви държавният глава.

"Да бъда много ясен - не смятам, че защитата на конституционните права на българските граждани трябва да доведе до падане на правителство. Не смятам, че дебатът за това как българите, където и да са те по света, да могат да гласуват честно, масово, в интерес на демокрацията и легитимността на властта в държавата, не смятам, че това и този дебат трябва да доведе до падане на правителство в тази държава", посочи Плевнелиев и добави, че се надява на отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата. "Но да, ако се наложи да защитя стабилността в държавата, да упражня своето конституционно право, разбира се - готов съм", подчерта държавният глава.

„Разбирам всяка една политическа партия, сигурен съм, че те преследват своите стратегии, но като държавен глава още веднъж заявявам - не ми се прави служебно правителство и искам да видя стабилност, искам да видя реформи, искам да видя надграждане, и едни честни президентски избори - дай Боже с качествени кандидати“, допълни държавният глава.

Неговия прочит на събитията от вторник е само един: „Аз не вярвам, че в политиката има случайни неща, както и не вярвам в спонтанното взимане на решение от днес за днес. Убеден съм, че зад решението на ПП АБВ да оттегли подкрепата си за правителството със сигурност стои стратегия – дълбоко обмислена, последователна и разбира се това е правото на политическите партии да преценят коя, как и по какъв начин ще се позиционира”, заяви президентът.

Според Плевнелиев очевидно ни чакат тежки президентски избори, в които политическите партии ще дадат всичко от себе си, за да препозиционират публичното пространство.  

Нацията е достатъчно притеснена от рекордния брой кризи около нас, тя е притеснена от миграционни вълни, тероризъм, всичко, което виждаме. И когато нацията е притеснена, трябва да се работи за стабилност. Трябва да се загърбят понякога безпринципни политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива, коментира още президентът Росен Плевнелиев.


#Плевнелиев #служебен кабинет #АБВ