Обратно към пълната версия на статията »

Мигрантското споразумение с Турция е пред провал! ЕП блокира безвизовия режим, докато Анкара не промени антитерористичните си закони

Мигрантското споразумение с Турция е  пред провал! ЕП блокира безвизовия режим, докато Анкара не промени антитерористичните си закони
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент няма да обсъжда предложение за предоставяне на безвизов достъп до Европейския съюз за турските граждани, преди Анкара да промени антитерористичните си закони, заявиха днес официални представители, цитирани от ДПА и БТА.

Този ход излага на риск споразумението, постигнато между ЕС и Турция за овладяване на миграционните потоци. Турция многократно е подчертавала, че премахването на визовите изисквания за нейните граждани е ключово условие за споразумението.

Днес дори се появиха коментари, че няколко страни членки предлагат план Б в случай на провал на споразумението с Турция. ЕК отрече да има такъв план, но ако парламентът запази твърдата си позиция по отношение на визите, не е изключено да се появи нужда от алтернативен вариант.

Европейската комисия направи предложение в този смисъл миналата седмица, но визовата либерализация трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и мнозинството от членките на ЕС, преди да влезе в сила.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подразни евродепутатите, като се противопостави в петък на едно от условията за визовата либерализация - стесняването на дефиницията на тероризма в Турция, която според критици се използва за репресии срещу политическите опоненти и критично настроени към правителството журналисти.

"Всички сме на едно мнение, дори няма да започнем да обсъждаме предложението на Комисията, ако преди това няма ясно доказателство, че 72-те условия са спазени. Това означава също антитерористичното законодателство в Турция да бъде променено", посочи Ги Верхофстад, лидер на фракцията на либералите в ЕП.

"Ние не можем да приемем заплахи и изнудване от Турция на Ердоган що се отнася до защитата на човешките права", добави Джани Питела, лидер на социалистическата фракция в ЕП.

Турските медии съобщиха по-рано днес, че Европейският парламент ще се събере на извънредно заседание утре, на което ще се обсъжда отпадането на визите за турски граждани в Шенген.

Очакваше се заседанието да започне утре вечер и да обсъди доколко Турция е изпълнила необходимите критерии за премахване на визовите изисквания.



#Европейски парламент #споразумение #Турция